Lyt til artiklen:

Tanke på hele værdikæden

00:00
Hastighed: ???x
01:41

Vil man kunne løfte sin bundlinje ved selv at forarbejde sine egne dyrkede råvarer? Ja, lyder svaret, hvis man har fundet sin niche og har fået et setup, der gør det muligt.

Når man tænker på højværdiafgrøder, er det typisk kartofler eller græsfrø, der er tale om. Med den rette viden og snilde kan det gå hen og blive en god forretning med et godt dækningsbidrag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nogle vælger at gå efter nogle helt andre afgrøder, der med rette både kan kaldes niche- og højværdiafgrøder.

Søren Larsen fra Vildbjerg har valgt at dyrke både hør og hamp på en del af sine marker. I sit setup har han valgt at stå for det hele lige fra såning til høst og presning af frøene, som han får olie og pressekagen ud af.

Han kunne sagtens have valgt at sælge frøene efter høst og dermed undgå at skulle tænke over, hvordan han skulle forarbejde dem. Men fordi han går efter en bedre indtjening, er det for ham et fornuftigt valg.

Allerede tilbage i 1990'erne begyndte forældrene, som han overtog bedriften efter, at presse rapsfrø for at udvinde olie. Og presseprocessen er ikke meget anderledes i hør- og hampefrøene.

Han har udviklet sit eget brand, Nyborggaard, efter bedriftens navn, og med det har han sin egen lille gård- og webbutik og har skabt sig et navn inden for helsekredse med hørfrøolie, da hans produkt har en særlig smag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er fremtiden for flere bedrifter at brande sig på specialprodukter, er kunderne der og får man en bedre bundlinje end ved at sælge råvarerne?

Med en indstilling til, at hele værdikæden bliver tænkt ind i planteproduktionen, åbner det for nogle nye muligheder og måske nogle nye forretninger.