Abonnementsartikel

Biscaya er en helt ny mulighed for effektiv bekæmpelse af skadedyr i raps

Så er der kommet et nyt middel i værktøjskassen, som kan anvendes til at bekæmpe glimmerbøsser og andre skadedyr i raps.

Biscaya er et helt nyt middel og har en helt anden virkningsmekanisme end de kendte pyrethroider. Derfor er der en rigtig god effekt imod glimmerbøsser – også selvom der skulle være opstået resistens moc pyrethroider.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Biscaya er

* Et middel der er skånsomt overfor bier – du slipper for at sprøjte om natten

* Et middel der er systemisk, og derfor transporteres op i nye knopper og blade

* Et middel der virker i op til 5–10 dage efter udsprøjtning

* Et middel der også bekæmper pyrethroid resistente glimmerbøsser

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nytilvækst beskyttes

Biscaya virker systemisk og transporteres med saftstrømmen opad i planten og beskytter nytilvækst imod skadedyr.

Hvor lang tid, Biscaya virker, er afhængig af dosering, samt af hvor hurtigt planten vokser.

Normalt vil der være god effekt i en uges tid efter behandlingen, hvis man har anvendt normal dosering, mens nedsat dosering vil påvirke langtidseffekten.

Langsom og effektiv

Skadedyr, der er ramt af Biscaya, ”in-aktiveres” omgående og æder ikke længere af planterne. Der er ikke helt den samme synlige effekt, som er velkendt fra andre midler.

Glimmerbøsserne kan godt være i knopperne et par dage efter sprøjtningen - de skader bare ikke afgrøden. Det er vigtigt at huske, når man skal ud og se, hvordan behandlingen har virket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skånsom for bier

Biscaya er meget skånsom for bier og andre nytteinsekter. Man kan derfor sprøjte i dagtimerne, også selvom der skulle være enkelte blomstrende planter i marken.

Det er en stor fordel for alle rapsavlere, både af hensyn til sikkerheden overfor bierne, men også med hensyn til de arbejdsmæssige fordele.

Resistens

Der i en del tilfælde set nedsat effekt af pyrethroider– formentlig på grund af resistens.

Problemet med resistens er, at man først opdager problemet, når det er for sent, og der er behandlet med dårlig effekt til følge.

Effektiv formulering

Biscaya udviklet på baggrund af en helt ny teknik, der er specielt udviklet af Bayer. Fordelen ved denne nye ”OD type” er, at den giver en forbedret regnfasthed, en bedre optagelse og en bedre effekt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når disse ”OD” produkter opbevares, vil de skille ad i de forskellige dele – den tunge del nederst, og den lettere oliedel øverst.

Det er helt, som det skal være - bare ryst flasken kraftigt, og formuleringen gendannes.

For at undgå opbygning af resistens, anbefales det kun at anvende Biscaya en gang pr. sæson

Anvendelsen

Biscaya anvendes, når angreb er observeret, og skadetærskelen er nået. Der anvendes en dosering på 0,3 liter pr. hektar for at opnå den bedste effekt.

Anvendes der nedsat dosering, vil et igangværende angreb kunne bekæmpes, men langtidseffekten reduceres, og et nyt angreb kan hurtigere blive resultatet.