Abonnementsartikel

Normalt anses dansk svineproduktion for at høre til verdens mest effektive og automatiserede.

På ét punkt synes svenskerne dog at være foran.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er på staldvaskeområdet, hvor det i Danmark er gået langsommere med implementeringen af vaskerobotter til at overtage den mindst attraktive del af arbejdet i svinestaldene.

I Sverige, hvis svineproduktion kun er en brøkdel af den danske, kører der mere end 100 vaskerobotter af mærket Clever Cleaner rundt og klarer rengøringen, når nye svin skal indsættes – i Danmark er udbredelsen godt på vej, men der kører kun cirka halvt så mange, cirka 65.

Clever Cleaner er svensk produceret, og de første eksemplarer så dagens lys i 2000.

I Danmark startede Yding Smedie forhandlingen af vaskerobotten i 2004, og efter en træg start synes der nu at være kommet gang i vaskeautomatiseringen i de danske svinestalde. I 2006 solgte Yding Smedie således 30 vaskerobotter, oplyser salgschef Leif Jensen, der er godt tilfreds med salgsudviklingen, fordi han ved, det tager tid at bearbejde markedet med nye produkter.

- Agromek har også givet et godt løft i salget, og vi har leveret en halv snes robotter på baggrund af de kontakter, vi skabte dér.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af køberne er den sønderjyske svineproducent Gunnar Wildenschild fra Kværs ved Gråsten, der har investeret i en Clever Cleaner nummer to.

Investeringen er sket i forbindelse med udvidelse af produktionen på en ny ejendom, hvortil han har valgt også at købe en robot til vaskearbejdet.

- Vi fik en stor arbejdslettelse med den første robot. Arbejdslettelsen er både fysisk og mental. Det skal forstås på den måde, at det hårde fysiske job i at vaske mange timer hver eneste uge, er skåret væk. Ligeledes giver det et enormt mentalt overskud ikke at skulle i gang med at vaske en stor stald.

- Medarbejderne er mere motiverede til de daglige opgaver med at passe dyrene. På vort ugentlige personalemøde forsøger vi at optimere produktionen. Dette arbejde får endnu bedre vilkår, når vi ikke behøver at bekymre os om en rengøringsproces, som sagtens kan automatiseres, siger Gunnar Wildenschild