Abonnementsartikel

Vi vasker og brænder, pasteuriserer og desinficerer - men glemmer vi i virkeligheden at tjekke renligheden af kalvens vigtigste fodermiddel, når vi prøver at komme diarréen til livs i kalvestalden?

Det er blevet populært at fodre udelukkende med mælkeerstatning eller en blanding af sødmælk, vand og mælkeerstatning. Ligeledes giver flere nu deres kalve lunkent vand tilsat druesukker eller en færdigblanding for at øge vandoptaget hos de mælkefodrede kalve. Derfor bør vi rette fokus på vandkvaliteten, for selvom vandet ser rent ud, er det ikke altid tilfældet.

Hvis du googler "vandkvalitet kalve" er der ikke meget at komme efter. Til gengæld kommer der et hav af artikler og undersøgelser frem, hvis du googler "vandkvalitet grise". Griseproducenterne har tilsyneladende langt større fokus på vandkvalitetens betydning for deres produktionsresultater. En undersøgelse har blandt andet fundet en tendens, der tyder på, at dårlig vandkvalitet kan udgøre en risikofaktor for forekomst af diarré efter fravænning (www.svindeproduktion.dk - Notat nr. 0223).

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få fuld adgang til alt indhold på Maskinbladet og de digitale udgaver af de faglige magasiner Agro, Bovi og Hyo foruden spændende funktioner som lytteliste, læseliste og favoritter
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.