Abonnementsartikel

Østeuropæiske Zetor er stadig med på traktorsiden. Nu lancerer firmaet tre nye modeller på det skandinaviske marked

Der er sket meget siden Zetor-fabrikken sendte den første Zetor-traktor, Z25, på markedet i 1946.

Zetor Proxima Plus er seneste skud på skammen fra den tjekkiske fabrik, og tre parametre for de nye modeller er mere power, mere udstyr og mere traktor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Proxima Plus-serien er en udvidelse af det eksisterende program for Zetor-traktorerne, og med en maksimal effekt på henholdsvis 90, 96 og 107 hestekræfter, placerer serien sig mellem den nuværende Proxima-serie fra 68 til 90 hestekræfter og den større Forterra-serie fra 98 til 128 hestekræfter.

Forbedringer i motor og kabine

Af udseende minder Proxima Plus meget Proxima-serien. Men under hjelmen og i de mere vitale dele gemmer der sig forskellige ændringer.

Ude foran er det hovedsagelig de flere hestekræfter på Proxima Plus, der adskiller den fra Proxima-modellerne. Der er kommet visco-kobling på kølerblæseren for at minimere effektforbruget, og foraksel og forbro er forstærket.

I kabinen er tilkoblingen af Pto-udtaget blevet el-betjent, og der er blandt andet foretaget forskellige ændringer for at nedbringe lydniveauet.

Akselafstanden er øget på den nye serie på grund af en ny transmission.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Proxima Plus-modellerne får man en to-trins powershift-gearkasse med 16 gear frem og 16 bak. Vendegear er der også i traktorerne - det sidder til venstre for rattet, men er ikke koblingsfrit.

Zetors mission er at producere driftsikre traktorer til lave priser. Derfor er der enkelte funktioner, som brugeren stadig skal aktivere mekanisk - eksempelvis er lift og olieudtag mekaniske.

Men som det altid har været tilfældet ved Zetor, er der også smarte små finesser. Eksempelvis er hitch-krog standard på alle Zetor-traktorer, og på Proxima Plus er der ud over 540 og 1.000 omdrejninger på pto-udtaget også en kørselsafhængig pto-funktion.

Proxima Plus 8541, 9541 og 10541 har alle en firecylindret motor med turbolader. Der er tre dobbeltvirkende olieudtag på traktoren, og oliepumpen til arbejdshydraulikken - det vil sige til liften og de eksterne olieudtag - yder 50 liter i minuttet ved 180 bar.

1.000.000 traktorer

Og der er ingen tvivl om, at Zetor ved hvad det drejer sig om på traktorsiden. Siden 1946 har fabrikken produceret næsten 36.000 traktorer til det skandinaviske marked, og world wide er der produceret over 1.000.000 traktorer af forskellige modeller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter Z25-modellen kom Zetor 35 og Zetor 50 Super, der blev produceret frem til 1968, og samtidig blev modellerne 2011, 3011 og 4011 introduceret.

I 1968 præsenterede Zetor den kendte Zetor 8011 Crystal, der også senere dukkede op i flere versioner. Det sendte for alvor sendte salgstallet i vejret.

I 2002 blev den statsejede tjekkiske fabrik privatiseret, og det satte gang i udviklingen af traktorer.

I de seneste år er produktionen steget markant. I 2000 før privatiseringen var produktionen på knapt 1.100 traktorer. I 2006 var det totale antal solgte traktorer 6.400, og i 2007 er tallet indtil nu 7.022 styk.

Tager markedsandele

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Skandinavien er det HCP, som er importør af de tjekkisk-producerede traktorer, og Gunnar Nielsen, salgschef i HCP ser ganske optimistisk på fremtiden med Zetor-traktorerne.

- I løbet af 2005, 2006 og 2007 har Zetor erobret markedsandele i Skandinavien. Når man ser på salget af traktorer i alle effektklasser har Zetor ganske vist ikke så store markedsandele, men man skal huske på, at Zetor-fabrikken ikke producerer traktorer over 128 hestekræfter, hvor mange af de andre traktormærker nærmere ligger på 328 hestekræfter med de største modeller - altså traktorer til en større målgruppe, forklarer Gunnar Nielsen.

- Ser man på markedsandele i den effektgruppe, Zetor ligger i, er markedsandelen væsentlig større, fortsætter Gunnar Nielsen.

I fremtiden kommer Zetor dog sandsynligvis til at rykke et par trin op ad effekt-kurven. I de fremtidige planer ligger model Maxterra nemlig på tegnebrættet, og holder planerne stik, kommer modellen til at ligge i effektintervallet 130 til 170 hestekræfter.