Abonnementsartikel

At tage sig god tid, satsning på gode avlsdyr og fingerspidsfornemmelse med hensyn til foder har været nøgleord for Aase og Anders Mikkelsen, der i 1991 skiftede spor og etablerede en besætning med Skotsk Højlandskvæg i Linå

På grund af den tætte trafik på hovedvej A15 mellem Århus og Herning er der god grund til at holde øjnene på vejen.

Skulle blikket dog vandre til en af siderne, når man kører forbi Linå, små 10 kilometer øst for Silkeborg, får man øje på nogle langhårede eksistenser - nærmere bestemt 17 repræsentanter for Skotsk Højlandskvæg racen - der hygger sig i ro og mag på Aase og Anders Mikkelsens marker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er mange af de lokale fra Linå, der har rost os. De siger, at Linå tidligere var en by, man bare kørte forbi. Men takket være vores køer, har Linå fået mere opmærksomhed, fortæller Anders Mikkelsen.

Lærerig begyndelse

Efter en mangeårig karriere, der kredsede om handel, skiftede Anders Mikkelsen spor i 1991, hvor han og hans kone, Aase, købte en ko, en tyr og en kalv og etablerede en Skotsk Højlandskvæg besætning, der siden har græsset på parrets knap 10 hektar marker på begge sider af hovedvejen.

- Vi havde været lidt i tvivl om, hvilke dyr, vi skulle begynde at passe. Vi læste om en mand, der havde særdeles gode erfaringer med Skotsk Højlandskvæg, blandt andet fordi de var så nemme at have med at gøre. Derfor valgte vi at gå den vej, fortæller Aase og Anders Mikkelsen.

- Dengang var højlandskvæg noget ret nyt i Danmark. Så vi læste os til det meste med hensyn til, hvordan dyrene skulle passes. Og så var vores første tre dyr med til at give en god erfaring, fortæller Anders Mikkelsen.

- Det første dyrskue, vi deltog i, var meget lærerigt med hensyn til, hvilke dyr, der var de bedste, og takket være avlsarbejdet har vi løbende forbedret besætningen siden, fortæller parret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nemme at håndtere

De selvlærte kødkvægsproducenter og -avlere har haft pænt held med at forbedre besætningen og med at passe "højlænderne" i det hele taget.

- De har vist sig meget nemme at håndtere, og de har et godt og roligt temperament.

- Det er en fordel, at Skotsk Højlandskvæg kan gå ude hele året, så længe der ellers er gode forhold til dem. Det giver nogle besparelser, for eksempel på vedligehold af bygninger, siger Anders Mikkelsen.

- At vores dyr er så nemme at håndtere og har været så lette at arbejde med, hænger også sammen med, at vi har taget os tid til at passe besætningen ordentligt, understreger Aase Mikkelsen.

- Det hjælper selvfølgelig, at vi ikke har haft så stor en besætning. Men vi har gjort meget ud af at passe på dem. Selv da vi begge to havde arbejde, var vi oppe hele natten, hvis en af køerne skulle kælve, siger Aase Mikkelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har fundet balancen

- Vi har i alt 43 tønder land, hvoraf de 9,3 hektar er lagt ud som græsareal til køerne. Desuden får vi selv wrappet hø til foder om vinteren.

- I det hele taget ser dyrene ud til at være fodret godt. De er godt i stand, siger Anders Mikkelsen.

- Det med fodringen er jo foregået lidt efter fingerspidsfornemmelsen. Dyrene må jo ikke overfodres, blandt andet med henblik på dyrskuer, så det har handlet om at finde balancen. Det er gået godt, og dyrene har været nemme at fodre, siger Anders Mikkelsen.

De velfodrede dyr egner sig selv godt som føde.

- Kødet er i hvert fald meget nemt at komme af med. Det smager godt og er rigtigt mørt, siger Anders Mikkelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der spiller det også ind, at de æder godt med græs, urter og hø. Desuden er de ikke fodret så hurtigt op. Hvis vi slagter nogen, bliver de slagtet i 30 måneders alderen, altså om efteråret efter tre somre. Det bliver noget rigtigt godt kød, siger Anders Mikkelsen.

Dyrenes gode foderstand opvejes af den måde, terrænet bugter sig på hos parret.

Skotsk Højlandskvæg trives bedst, hvor de har god plads og hvor der er kuperet terræn og områder med træer og buske. Det opfylder arealet hos Aase og Anders Mikkelsen til fulde.

- Vores terræn er meget kuperet. Dyrene græsser oppe på marken, og de skal en kilometer op ad bakke for at komme derop. Derefter skal de tilbage til foden af bakken, hvor vandet står.

- Så vi har nogle sunde dyr, hvor muskulaturen er i orden, forklarer Anders Mikkelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ser sjældent dyrlægen

Balancen mellem foderstand og muskulatur har Aase og Anders Mikkelsen ramt adskillige gange, og de er ofte blevet præmieret ved diverse dyrskuer.

- Vi har blandt andet vundet vandrepokalen for kvier ved Landsskuet i Herning fire gange siden 2000, ja vi har endda vundet den tre år i træk, siger Anders Mikkelsen, der har fyldt en væg med udmærkelser og præmier fra skuer i årenes løb.

- Det er et tegn på, at vi har købt godt ind, og at dyrene er blevet fremført godt til skuerne. Men det betyder også noget, at de bliver passet ordentligt. Og Anders har været god til at finde balancen mellem at fodre dyrene godt og at overfodre dem, siger Aase Mikkelsen.

Sundhedstilstanden i besætningen har også altid været god.

- Heldigvis ser vi ikke dyrlægen så tit. Vi har næsten kun besøg af ham ved vaccinationer, og når tyrene skal studes, siger Aase Mikkelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Passende størrelse

Fra de første tre "højlændere" i 1991 voksede besætningen af Skotsk Højlandskvæg hos Aase og Anders Mikkelsen til godt 40 dyr, inden parret begyndte at drosle lidt ned.

Efter tre dugfriske kælvninger består besætningen nu af 17 dyr.

- Og det er nok en passende størrelse. Anders fylder 70 år næste gang, så vi er holdt op med at erstatte dyrene, hvis én falder fra. Det er bedst at have en flok, som vi kan overkomme at passe, selv om vi har gode naboer, der altid er flinke til at hjælpe, siger Aase Mikkelsen.

Med sine snart 70 år er Anders Mikkelsen den ældste af udstillerne af Skotsk Højlandskvæg på de danske dyrskuer.

- Og jeg er stadig meget glad for at deltage. Vi bliver ved med at udstille så længe, vi kan, siger Anders Mikkelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Større opmærksomhed

Siden parret begyndte, er opmærksomheden omkring Skotsk Højlandskvæg vokset kraftigt. Nu findes højlænderne over hele landet. I 2005 var der registreret 690 besætninger.

Den stigende interesse har Aase og Anders Mikkelsen også mærket.

- De lokale har været meget opmærksomme på, hvordan vores dyr har det. De lægger gerne vejen forbi vores marker, hvis de har gæster eller hvis de er ude at gå en tur.

- Vi har også været ude for, at turister kører om bag vores marker, hvor de så står og tager billeder af køerne, fortæller Aase og Anders Mikkelsen.

- Højlænderne har haft stor fremgang herhjemme, siden vi købte de første tre dyr. Det er statelige dyr, der er flotte at se på. Jeg tror, at det er medvirkende til, at flere etablerer en besætning med racen, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er nok med til at forklare, at der er kommet mange små besætninger med Skotsk Højlandskvæg. Vi kunne dog godt savne nogle flere, der satser på racen, deltager i skuer og satser på avlsarbejdet, siger Aase Mikkelsen.

- Men det handler selvfølgelig om at give sig tid og om at få ordentligt begyndt, siger hun.

Parret har siden starten været med i foreningen Skotsk Højlandskvæg.

- Vi kan se, at der ret hurtigt kommer nye medlemmer til. Vi fik for eksempel næsten 20 nye medlemmer i sidste kvartal, siger Anders Mikkelsen.

Der er i øjeblikket 16 danske besætninger med Skotsk Højlandskvæg, som opfylder kravene for at kunne kalde sig aktiv avlsbesætning, og Aase og Anders Mikkelsens besætning er én af dem.

- Vi ser da gerne, at der kommer flere aktive avlsbesætninger, og det tror vi også, der gør. Men det er bedre, at man giver sig tid til at stable en velfungerende besætning på benene, siger Aase og Anders Mikkelsen.