Abonnementsartikel
Et partnerskab mellem Dansk Landbrug, LandboUngdom og flere landbrugsskoler lancerer et koncept, der gerne skulle hente flere udenlandske praktikanter til landet
Dansk Landbrug ønsker at tage ansvar for, at der formidles flere udenlandske praktikanter til danske landmænd. Målsætningen er en formidling af mindst 360 praktikanter om året, og det mål skal senest være realiseret med udgangen af 2008.
Et partnerskab mellem Dansk Landbrug, LandboUngdom og flere landbrugsskoler lancerer nu ét samlet koncept, der skal sikre, at målet nås. Det oplyser Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret i sit nyhedsbrev Direkte.
Vil sikre en god oplevelse
- Vi vil sikre, at de unge, der kommer til Danmark, får et godt ophold med positive oplevelser, ordnede forhold og en plan for, om de vil hjem igen eller have mulighed for at blive i Danmark som medarbejdere i landbruget, siger Knud Pedersen, landskonsulent ved Landscentret, til Direkte.
Konceptet kredser om nøgleordene: Aftaler med udenlandske samarbejdspartnere, rekruttering og udvælgelse, formidling, kontakt samt betaling.
For udvælgelsen af praktikanter er der opstillet kriterier som alder, landbrugsuddannelse, praktisk erfaring, sprogkundskaber i engelsk og tysk samt hensigt med praktikperioden.
- Det vil blive en ungdomskonsulent, T2F eller en landbrugsskole, som står for at "matche" landmand og praktikant ud fra de pågældendes ønsker, forklarer Knud Pedersen.
- Praktikværten vil blive præsenteret for forskellige praktikanter og deltager dermed i den endelige udvælgelse. Formidlingen kan for eksempel foregå via JobStafetten, forklarer han.
- Ved hver match udpeges en kontaktperson, for eksempel en ungdomskonsulent, som praktikant og praktikvært kan kontakte vedrørende spørgsmål og ændringer i ansættelsesforholdet.
- Hvis praktikanterne ønsker at indgå i et uddannelsesforløb med skoleophold, overtager landbrugsskolerne ansvaret for praktikanten, eventuelt i samarbejde med den oprindelige kontaktperson, forklarer Knud Pedersen.
Kontaktfasen består blandt andet af et velkomstmøde, hvor man kan få afklaret praktiske spørgsmål. Desuden holdes faglige eller sociale arrangementer for de udenlandske praktikanter.
- En del af konceptet er også at udarbejde informationsmateriale, der retter sig mod såvel praktikanter som praktikværter samt at hjælpe dem med de administrative opgaver.
- Det kan være hjælp til at udfylde og sende ansøgninger til Udlændingeservice, at udfylde ansættelseskontrakt og at afslutte praktikopholdet med en evaluering, forklarer Knud Pedersen.