Abonnementsartikel

Er det i år du skal have en kvælstoffikserende vårsædsafgrøde med i din markplan? Du kan spare på indkøb af kvælstof og forebygge sædskiftesygdomme.

De aktuelle høje gødningspriser betyder, at det i 2022 kan være mere attraktivt at have hestebønner eller ærter med i sædskiftet. Samtidig kan hestebønner eller ærter være en god resistensbryder i et kornrigt sædskifte, da der kan anvendes herbicider med andre virkemekanismer til bekæmpelse af problem ukrudt, fx resistent rajgræs.

Med de aktuelle høje priser på kvælstof kan det altså være relevant at overveje hestebønner eller ærter som vårsædsafgrøde og derved spare udgifter til indkøb af kvælstof. Hvis man sammenligner med vårbyg, så betyder den nuværende kvælstofpris på ca. 17 kr. pr. kg N en udgift på 2.200 kr. pr. ha alene til gødskning med 130 kg N pr. ha i vårbyg. Det er en væsentlig udgift til kvælstofgødskningen i forhold til ærter og hestebønner, hvor kvælstofbehovet er 0 kg. pr. ha.

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få fuld adgang til alt indhold på Maskinbladet og de digitale udgaver af de faglige magasiner Agro, Bovi og Hyo foruden spændende funktioner som lytteliste, læseliste og favoritter
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.