Abonnementsartikel

- Det her bliver godt. Sådan lød ordene fra Erik Loftager, da han så sin nye slæbeskærsnedfælder på 16 meter i arbejde i vårbyggen

Den er sin eneste art i Danmark - og så er arbejdsbredden hele 16 meter for den hollandske slæbeskærsnedfælder fra firmaet Slootsmid.

Jo, der var grund til optimisme, da indehaver af Tipsmark Maskinstation Erik Loftager skulle se sin nye nedfælder i arbejde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinbladet var med ejeren i marken for at se den debuterende nedfælder.

- Det her bliver rigtig godt. Her i vårbyggen dækker den al gyllen til, så det kan næsten ikke være bedre. Det var konklusionen fra Erik Loftager efter den første inspicering af arbejdet.

Og man kan kun give ham ret. Nedfælderen udfører et flot stykke arbejde - og så er arbejdsbredden 16 meter ikke at forglemme.

Frøgræs og korn

På førstedagen blev nedfælderen afprøvet i både frøgræs, vårbyg og vinterhveden - alle med 20 ton pr. hektar.

For at tjekke resultatet sendte Erik Loftager en Samson gyllevogn med slanger ud på frøgræsmarken for at se forskellen på slangekørsel og den hollandske slæbeskærsnedfælder bag på TGX-gylletraileren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og selvom nedfælderen ikke går i jorden på den tørre mark, ligger gyllen stadig langs jorden og i mindre grad på planterne, hvilket er tilfældet, hvor slangevognen har kørt.

- Her på egnen, hvor jorden er hård, har jeg endnu ikke set en skiveskærsnedfælder, der rigtig kan gå i jorden, når det er tørke som nu, siger Erik Loftager.

- Som det ser ud nu, kan man hoppe på en spade, uden der sker det mindste i jorden, og den samme virkning har en skiveskærsnedfælder, når det er så tørt. Så er det bedre at få en større arbejdsbredde, hvilket slæbeskærsnedfælderen kan give. Derudover kan vi også benytte nedfælderen i kornafgrøder, fortæller Erik Loftager om grundlaget for at investere i den specielle nedfælder.

På hvedemarken er jorden også tør, så de 20 kilos tryk, der er på hvert skær, får ikke nedfælderen til at gå i jorden. Men som det er tilfældet på frøgræsmarken, lægges gyllen ud helt nede ved jorden, og planterne tager ikke meget skade efter en tur med nedfælderen.

Simpel mekanik

Nedfælderen er kun det andet eksemplar fra den hollandske fabrik, der indtil nu kun har lavet slæbeskærsnedfældere på 8 og 10 meters arbejdsbredde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Igennem en dansk-hollænder, Marcel Groot Boerle, fik Erik Loftager kontakt til fabrikken og var i februar nede og se det første eksemplar af nedfælderen.

- På denne nedfælder er der ikke meget mekanik. Den er simpel, og som jeg ser det, er der ikke mange sliddele, der skal udskiftes.

- Fordelene ved den er, at vi kan køre i både korn og græs, og hvis man harver jorden en enkelt gang, kan nedfælderen også dække gyllen til i sortjord, siger Erik Loftager.

Marcel Groot Boerle tror også på den nye nedfælder. Så meget at han er begyndt at importere den til landet.

Nu skal nedfælderen blot finindstilles, så er Tipsmark Maskinstation klar med slæbeskærsnedfælderen på 16 meter, og med lidt held satser Erik Loftager på at kunne tilpasse nedfælderen til 12 meter.