Lyt til artiklen:

Maskinitis eller snusfornuft

00:00
Hastighed: ???x
02:04

Det er let at blive fascineret af nye traktorer eller mejetærskere. Ny teknik, skinnende maskiner og en salgstale fra sælgeren i maskinforretningen er med til at overvise dig om, at det er en maskine, du ikke kan undvære.

Du skriver under på papirerne og er overbevist om, at du har truffet det rigtige valg, der kan øge kapaciteten og hjælpe arbejdsflowet på bedriften.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Men hvis du ikke på forhånd har tænkt resten af dit maskinsetup ind i dit nye køb, kan du ende med slet ikke at udnytte din nye maskine optimalt.

Flemming Hedegaard, der er direktør i Byggeri & Teknik, har gennem mere end 20 år rådgivet mange bedrifter om maskinkøb og maskinsetup. Hans erfaring er, at maskiner rundt om den nye traktor, mejetærsker, såmaskine eller sprøjte langt fra altid er tænkt ind, så hele maskinparken og arbejdskraften er optimeret.

Ifølge ham handler maskinstrategi om at tænke i helheder. En del mangler en plan for, hvornår og hvordan de skal bytte deres maskiner, og det gør ifølge Flemming Hedegaard det lettere for en sælger at overtale dem til at købe noget, der ender med at være forkert for bedriften.

Her er det, at der ifølge direktøren ofte bliver set på mejetærskerkapaciteten, sprøjtekapacitet, såkapacitet og snitterkapacitet. Der bliver altså fokuseret meget på hovedmaskinerne, og hvad de kan ordne.

Nogle køber store mejetærskere, der i princippet kan høste en masse, men kapaciteten bliver ikke udnyttet, fordi logistikken bagved med vogne og kornindtag slet ikke kan følge med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et er setuppet, noget andet er maskinøkonomien. Har man på ejendommen både egne traktorer samt en eller flere i maskinsamarbejde med en anden bedrift, er der ifølge Flemming Hedegaard ofte forskel på timeprisen på de fælles maskiner kontra ens egne.

- Der er helt styr på omkostningerne på den fælles traktor, da den bliver registreret og afregnet på timebasis. Det er den traktor, der kommer til at holde stille det meste af tiden, mens ens egne traktorer kører, fordi man ikke har styr på de reelle driftsomkostninger, siger Flemming Hedegaard.

rich-media-3
Flemming Hedegaard er direktør i Byggeri & Teknik. Pressefoto.