Lyt til artiklen:

Pres flere kroner ud af afgrøderne

00:00
Hastighed: ???x
02:02

På hvilken måde bliver fradrag i kvalitet udregnet, og matcher pris og kvalitet den vare, du leverer til grovvareselskaberne? Det er spørgsmål vi i Agro har stillet rådgivere og desuden lavet prissammenligning, der viser, at der mange hundrede kroner på spil pr. hektar i rapsen.

Afregningspriserne for især raps er svære at gennemskue. For en umiddelbar fin pris kan ende med at blive mindre attraktiv, efter forskellige fradrag er regnet med.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Der kan være en ubalance mellem afregningsvilkår ved andelsselskabernes opkøb af raps efter høst sammenlignet med de vilkår, som rapsen bliver solgt videre på til eksport.

Her er det planteavlskonsulent Vagn Lundsteens erfaring, at den kvalitet, som rapsen reelt har, ikke bliver honoreret, og derved kan man som planteavler gå glip af en væsentlig merpris for sin raps.

En af de ting, han bider mærke i, er, at der i raps til eksport bliver tilladt to procent urenheder, hvorefter der introduceres et fradrag. Der er dog virksomheder, som introducerer fradrag allerede ved alt over nul procent urenheder.

Mellem nul og to procent urenheder trækker virksomhederne et fradrag, som de ifølge Vagn Lundsteen ikke selv skal betale, når rapsen eksporteres.

Udfordringen er ifølge Ole Schou, der opdaterer Kornbasens afregningsmodul, at firmaernes kvalitetsfradrag og behandlingsomkostninger varierer utroligt meget, og det er særdeles tidskrævende og besværligt selv at foretage en reel sammenligning af firmaerne på dette område.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For ham handler afregningsmodulet om at skabe en gennemsigtighed i markedet og være med til at afklare, om man får en ordentlig behandling der, hvor man plejer at aflevere sine afgrøder.

En simpel prissammenligning i rapsen viste, at der ved en levering på 115 ton raps var et prisforskel på 24,5 kroner pr. hkg. på den dårligste og bedste afregning. Det viser, at der kan ligge mange penge gemt i at undersøge, hvilke vilkår man afleverer sine afgrøder på.