Lyt til artiklen:

CO2-salg er ikke varm luft

00:00
Hastighed: ???x
02:15

Seges og Økologisk Landsforening barsler med nyt klimaværktøj til danske bedrifter til årsskiftet, der skal give bedre overblik over CO2-udledning, sikre bedre rådgivning og i sidste ende føre til klimagasreduktioner.

Værktøjer lægger ikke op til, at det bliver muligt at sælge klimakreditter ud fra det, da det, ifølge Hans Thysen, der er klimachef i Seges, på nuværende tidspunkt er for usikkert, hvor stor en klimagasudledning og kulstofopbygning der reelt set er tale om.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Selvom der er udfordringer i at lave beregningerne, har en virksomhed som Commoditrader kastet sig ud i at tilbyde planteavlere penge for at lave kulstoflagring.

Det har Søren Ilsøe fra Midtsjælland benyttet sig af. Hans bedrift Knudstrupgaard blev i 2021 CO2-certificeret via Commoditrader, og han mener kun, at den interesse, der er for at gøre CO2-lagring i landbruget til en handelsvare, er den spæde begyndelse.

Han har fået beregnet sine CO2-certifikater for arealerne i omdrift. Det viser, at hans totale reduktioner udgør 946 ton, og det dækker både reduktion af det tab, der forekommer ved jordbearbejdning og effekten af lagringen i jord. Brutto vil det sige, at beregningen lyder på 3,47 tons pr. hektar på Knudstrupgaards jorde.

Efter fradrag for buffer og sikkerhedstolerancer er Søren Ilsøes salgbare CO2-lagring endt på 615 tons, og det skulle gerne indbringe bedriften 113.830 kroner årligt for at fortsætte dyrkningen af jorden med conservation agriculture på de knap 300 hektar.

Han har et håb om, at hele landbruget som han udtrykker det "vågner af dvalen", fordi kampen om, hvem der skal godskrives gevinsten af landbrugets positive CO2-bidrag, er i fuld gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han mener, at landbruget har en opgave i at få kommunikeret ud til resten af samfundet, hvor stort et aktiv markjorden og afgrøderne er i forhold til at optage og binde CO2. Og især conservation agriculture, som han selv praktiserer, mener han er en klimamæssigt god løsning, som allerede har bevist sit potentiale.