Abonnementsartikel

Koen Marge, der ikke har til huse, men til mark i New Zealand er noget særligt. Mælken fra koen indeholder nemlig kun én enkelt procent fedt.

Og hvordan kan dette så lade sig gøre? Jo, Marge har vist sig at have en særlig genmutation, og det håber man nu at kunne få udviklet til en hel ny stamme af lowfat-mælkeproducerende køer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I første omgang har man avlet på Marge, og en stor del af hendes afkom har den samme evne til at producere fedtfattig mælk. Derfor græsser verdens første flok letmælkskøer netop nu i New Zealand.

Det var den newzealandske mælkegigant Fonterra, der fandt den højst opsigtsvækkende ko, da man gennemgik et stort antal mælkeprøver i 2001. Siden da har koen levet i forskningens tegn.

På grund af den særlige genetisk mutation er der i mælken en meget lille andel af mættede fedtsyrer i mælken. Det giver sundere mælk og i øvrigt også smør, der har en blødere konsistens.

Mejeriselskabet Fonterra har allerede forsøgt sig med at anvende mælken fra de nye køer til mælkeprodukter.

Det vil tage 5-10 år få gavn af de særlige mælkeegenskaber i en ko-race, som kan bruges kommercielt i mælkebranchen, skriver fagbladet Chemistry & Industry.