Lyt til artiklen:

Hvor meget spild tillader du?

00:00
Hastighed: ???x
01:50

Abonnementsartikel

Der er både ekstra kapacitet samt penge at spare ved at reducere spildet de steder, det giver mening.

Nogle kører efter en tommelfingerregel om, at der skal være fem kerner under en håndflade for at få et acceptabelt spild.

Der var engang, hvor den tommelfingerregel sikkert var fint, og mejetærskeren var lille, men holder det i dag, hvis man kører med et 40-fods skærebord, og hvedemarken giver 9,5 ton?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vil man acceptere et spild på en halv procent, vil svaret være cirka 18 kerner, afhængig af mejetærskerens soldkassebredde. En halv procent spild er dét leje, man sagtens kan tillade sig at spilde, i hvert fald i visse afgrøder og i visse situationer.

Christian Rabølle, der er maskinkonsulent hos VKST, mener, det er vigtigt, at man tager stilling til sit spild, og ud fra en løbende vurdering får tilpasset sine spildindikatorer på mejetærskeren, så de er til at stole på.

Spildet afhænger af, hvilke afgrøde man høster, og hvad der efterfølgende skal ske med marken. I vårbyg med græsudlæg, der høstes, er målet ifølge Christian Rabølle et spild så tæt på nul som muligt, og minimalt spild er også at foretrække, hvor raps skal sås direkte med grubbesåmaskine.

Når spildet reduceres, kan det hjælpe på at spare i ukrudtssprøjtninger efterfølgende.

Omvendt kan man sidst på sæsonen være i bekneb og skal skynde sig at få høstet færdig. Her kan det at spilde op til måske en procent i mange tilfælde være billigere end at få høstet fire dage senere af maskinstationen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Christian Rabølles erfaring er, at mange af landets mejetærskers spildindikatorerne står alt for tilfældigt, og at det kræver en smule hjælp at få optimeret spildindikatorerne korrekt, da mange faktorer spiller ind.

- Det handler først og fremmest om udbytte og bredden på mejetærskerens skærebord. Der findes efterhånden rigtig mange hjælpemidler til at få oplyst sit spild, enten ved hjælp af spildbakker eller ved hjælp af apps på mobilen, siger han.