Abonnementsartikel

Staldene er blevet efterset og står klar til at modtage dyrene. Toiletterne får samme tur, så de kan blive klar til alle de trængende. EL-installatøren trækker strøm, hvor der er brug for lys, varme og kulde – og ikke mindst til de mange højtalere, som skal op i masterne.

De første store maskiner kommer til pladsen, telte slås op, hvidmalede stænger med flag i alle farver og former finder deres pladser i snorlige rækker, i cirkler, i trekanter – intet står helt tilfældigt.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Flere maskiner kommer til – og det omrejsende tivoli dukker op og finder sin plads. Så begynder dyrene at dukke op, og dyrlæger kontrollerer dem, inden de trækkes på plads. I de følgende dage skal de passes og plejes, vaskes, strigles og være klar til præsentation – for dyrene står til skue for kolleger og byfolk – på landets dyrskuer.

Hele erhvervet er samlet om at stå til skue for alle og enhver.

Dyrskuer – det første møde med dyr

Et barn bryder ud af børnehaveflokke og løber hen mod en ko – ”nej – sikke en stor hest!”.

Dyrskuerne er der stadig, store som små, og fælles for dem er, at de fortsat for mange børn er stedet for det første møde med landbruget og især mødet med vores husdyr. Her lejres de første erindringer om landbrugets dyr – indtaget med alle sanser.

Dyrskuerne lever et skrøbeligt liv mellem fortid og nutid, som linedanseren der uden sikkerhedsnet balancerer på tovet – til stor beundring og fryd for publikum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Både land og by elsker jo dyrskuerne. For nogle som et fagligt åndehul med tid til en god snak med kolleger og med tid til eftertanke – og for ”de andre” som en landbrugsoase i byerne.

125 år med fynske dyrskuer

Det fynske dyrskue fejrer i år 125 års jubilæum. Det er imponerende, at en tradition har kunnet bære igennem i så mange år.

Derfor er der ekstra god grund til at lade dannebrog vejre på skuet i Odense i år, for det er også et skue i fremgang på mange fronter.

Dyrskuerne forener traditioner og fornyelse på en måde, som kun de kan.

Sidste år skabtes for eksempel Åbent Landbrug Hallen på Roskilde Dyrskue, hvor brudstykker af primærlandbruget er sat sammen til en spændende mosaik i børnefamiliehøjde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I år har hallen særlig fokus på dyrevelfærd med alt, hvad den kan trække. Et imponerende initiativ bakket op af gode kræfter bag dyrskuet.

På Landsskuet i Herning og på Roskilde Dyrskue får børn i tusindvis en rundtur med guider, der ved, hvad det handler om, og de bringer børn tæt på dyr, maskiner og sjove oplevelser. Men også på mange andre mindre dyrskuer, som i Hjørring, trækker man et stort læs, når det handler om at give de mindste de største oplevelser.

Historien bag produkterne

Spændende og anderledes fødevarer kommer mere og mere i fokus, og det er jo den ende af vort erhverv, forbrugeren bedst kan forholde sig til. Smagen, konsistensen, mørheden, farverne mangfoldigheden og historien bag den enkelte vare bliver vigtigere og vigtigere.

For nogle år siden købte de fleste en kasse discountøl på tilbud – øl var jo øl.

Det er det ikke længere. Hylderne bugner af danske og udenlandske specialøl, og forbrugerne kan tilsyneladende ikke få nok. Den ølrevolution var der ikke mange som kunne forudse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nye stande, ja helt nye områder på dyrskuerne skyder op i disse år med fokus på fødevarer – man kan smage på Fyn, Bornholm, Nordjylland og så videre.

Danish Crown er af mange af sine egne andelshavere blevet klandret for på dyrskuerne at sætte fokus på billige fødevarer, hvor der er ikke er kræset meget for smagen – køb tre salamipølser for 100 kroner.

Nu har Danish Crown taget konsekvensen og dukker i år op færre steder, men dér, hvor man kommer, er det til gengæld med fokus på topkvalitetsprodukter. Nu skal vi alle få syn for sagen og smæk på tungen. Kig forbi deres telt og bedøm det selv.

Kunsten at balancere

Dyrskuerne lever, og de, der overlever, gør det, fordi de formår kunsten at balancere et skue igennem et erhverv under hastig forandring – til inspiration for såvel landmand som forbruger.

Lad flaget gå til tops – god sæson!

”… på mange dyrskuer trækker man et stort læs, når det handler om at give de mindste de største oplevelser…”