Abonnementsartikel

Varde Maskinstation er den sidste andelsejede maskinstation i landet, men den er i topform og klar til at løse opgaverne for de cirka 2.000 kunder

For 60 år siden blev en gruppe landmænd på Varde-egnen enige om at købe et tærskeværk i fællesskab.

Det blev starten på Varde og Omegns Andelsmaskinstation, som i dag er landets eneste andelsejede maskinstation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra starten i 1947 med en enkelt ansat har maskinstationen forstået at følge med udviklingen, og den er i dag den førende på egnen med 38 ansatte, hvoraf fem er administrative medarbejdere.

Kredsen af andelshavere er også udvidet siden starten, selv om der bliver færre landmænd. Men der er kommet medlemmer til fra et større opland, så der nu er cirka 240 andelshavere.

Maskinstationen servicerer dog også kunder uden for medlemskredsen, og i alt har man 2.000 navne på kundelisten, og man lægger vægt på, at der ikke sker nogen forskelsbehandling på kunderne.

Jævn fordeling af arbejdet

For 20 år siden købte maskinstationen en kloakmestervirksomhed, og siden har mskinstationen haft entreprenørarbejde som et værdifuldt forretningsområde.

Det er dog fortsat landbruget, der er det vigtigste forretningsområde, og det har vist sig som en stor fordel at have entreprenørarbejdet med i proteføljen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med entreprenørarbejdet får vi en mere jævn fordeling af arbejdet, så vi bedre kan tilbyde beskæftiglse året rundt, siger kørselsleder Anker Vestergaard, der har været hos Varde Maskinstation i halvandet år.

Smedene udgør en buffer

- Det har også den fordel, at vi er mere fleksible. Hvis vejret er til høst eller ensillering, kan vi sende mandskabet over på disse opgaver og så indhente andet arbejde, når der kommer regndage, siger Anker Vestergaard.

- Vore medarbejdere er også fleksible, så vi kan trække vore smede med ud og køre i marken, hvis der er voldsomt pres på her. Modsat har vi også smede, der kører som chauffører, og dem kan vi trække ind på værkstedet, hvis det er dér, behovet er størst.

Økologisk ukrudsbekæmpelse

Varde Maskinstation udfører alle maskinstationsopgaver, men beliggende i en kvægegn ligger det meste af arbejdet inden for gyllekørsel, såning og ensilering.

- Der er mange økologiske brug på egnen, og derfor har vi gjort meget for også at kunne servicere dem. I 2005 prøvede vi at så majs på kamme med et godt resultat, og sidste år prøvede vi at ukrudsbrænde den økologiske majs på både flad og opkammet mark. Vi ukrudtsbrændte cirka 300 hektar majs ud af de 2.100 hektar, vi havde sået.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi sår også en del vinterraps i række beregnet til mekanisk rensning. Vi såede i efteråret 750 hektar med raps, fortæller Anker Vestergaard.