Abonnementsartikel
Takket være en patentanmeldt løsning kan de østrigske Hydrac-frontlæssere på- og afmonteres fra kabinen - ikke engang de hydrauliske koblinger skal frakobles manuelt. Nu kommer frontlæsserne også til Danmark
De østrigske frontlæssere af mærket Hydrac kommer nu til Danmark. Det er Ulrik Holm Maskinhandel nær Brædstrup, der i samarbejde med Jens Holm Smede & Maskinforretning har startet importen af frontlæsserne. Og der er tale om lidt af en nyhed.
Nogle af modellerne er nemlig udstyret med det Europa-patenterede Auto-Lock system. Auto-Lock gør det muligt at spænde frontlæsseren af eller på i løbet af blot 10 sekunder - uden at skulle forlade kabinen.
Hele proceduren kan lade sig gøre ved hjælp af hydraulik og en snedig konstruktion af frontlæsserne, der bevirker, at de hydraulisk koblinger mellem traktor og frontlæsser automatisk kobles sammen, når frontlæsseren spændes på traktoren.
Først sænkes støttebenene hydraulisk, dernæst aktiveres låseanordningen, så frontlæsseren låses fri af frontlæsserbeslaget, og til sidst bakkes der ganske enkelt væk fra frontlæsseren. Når det sker, frakobles hydraulikken. Tidsforbrug - cirka 10 sekunder.
Fandt frontlæsser på SIMA
Det var egentlig en tur til SIMA-messen i Frankrig i marts måned, der fik Ulrik Holm til at spærre øjnene op for frontlæsserne.
- Da jeg kom fordi Hydracs stand, kiggede jeg lige en ekstra gang, da jeg så en frontlæsser, der kunne sættes uden chaufføren skulle ud af kabinen for at frakoble hydraulikken og slå støttefødderne ned. Det havde jeg ikke set før, og det endte med, at vi fik importen af frontlæsserne med hjem fra messen, fortæller Ulrik Holm.
Nu er de to første modeller af slagsen kommet til Danmark, og de skal med rundt og vises frem på dyrskuerne i Roskilde og Silkeborg samt på Landsskuet i Herning i løbet af sommeren.
1.400 enheder om året
Den familieejede virksomhed Hydrac, der ligger tæt ved byen Steiger, beskæftiger omkring 125 medarbejdere. Her producerer fabrikken årligt omkring 1.400 frontlæssere. Men Hydrac laver også al tillægsudstyret til redskaberne.
Det gælder både skovle, silo-grabbe og hvad der ellers måtte være af idéer. Samtidig producerer firmaet blandt andet frontlifte og sneplove, og i alt fremstilles der 5.700 forskellige maskiner og redskaber om året hos Hydrac.
Siden fabrikken åbnede i 1966 har man produceret frontlæssere, så det er med en hvis ekspertise, Auto-Lock frontlæsserne fremstilles.
Auto-Lock går dog ikke så langt tilbage i tiden. Den første model med systemet kom frem i 2000, hvor systemet også blev patentanmeldt i Europa. Siden da er det blevet til omtrent 1.500 frontlæssere med Auto-Lock.
Olie sikrer låsemekanisme
Selve Auto-Lock systemet er lavet, så frontlæsseren sagtens kan stå i en lang periode uden at synke på grund af havari eller varme og kuldepåvirkning.
Når først støttebenene er sænket ned holdes de nemlig på plads af den takkede underside på frontlæsserrammen, der låser støttebenene. På den måde undgår man, at læsseren synker, så den er svær at koble på traktoren igen.
På Auto-Lock modellerne er der ingen manuel lås, som skal aktiveres af føreren ude på rammen. I stedet er det hydrauliske system opbygget, så der konstant sendes olie ud til de hydrauliske cylindre til låsemekanismen, hver gang nogle af de øvrige funktioner på frontlæsseren benyttes.
Og er frontlæsseren ikke koblet ordentlig på traktoren fra starten, kan man ikke benytte de hydrauliske funktioner overhovedet.
- De nye frontlæssere vil helt sikkert vække interesse på dyrskuerne. Nu kan man sætte sin frontlæsser på 10 sekunder uden at skulle ud af traktoren, og det er noget helt nyt i Danmark. Auto-Lock modellerne vil være lidt dyrere end de normale modeller, men vi kan levere begge dele, siger Ulrik Holm.