Abonnementsartikel

Danmark kommer til at høre til den nordlige klimazone og ikke til den centrale zone, hvis forslaget om obligatorisk gensidig anerkendelse af pesticider ellers bliver vedtaget, oplyste miljøminister Connie Hedegaard (K) og fødevareminister Hans Chr. Schmidt i Europaudvalgets dobbeltsamråd i morges.

EU-kommissionens forslag om tre klimazoner for pesticidgodkendelser "bevæger sig i en for os fornuftig retning", sagde Connie Hedegaard, fordi det nærmest står i stampe. Det tyske EU-formandskab har lagt det nederst i bunken, og Portugal agter heller ikke at prioritere forslaget højt under sit formandskab i andet halvår.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alle ikke-regeringspartier advarede stærkt mod forslaget, og samrådsindkalderen, Svend Auken (S), foreslog at gribe til veto og at få sagen op på EU-topmødet om et par uger. Miljøministeren foretrækker en mindre hektisk forhandlingstaktik.

- Det er uacceptabelt at blive tvunget til at opgive anvendelse af urenset grundvand som drikkevand på grund af EU, sagde Svend Auken og indledte dermed en debat om, hvorvidt miljø-, forbruger- og sundhedsbeskyttelse kunne sikres i en ny traktat, dersom forhandlingerne om grundtraktaten genåbnes.

En dansk undtagelse af hensyn til det danske grundvand/drikkevand har de færreste større tiltro til i lyset af striben af EF-domstolsafgørelser, der har underkendt ministerrådets politiske beslutninger.

- Jeg bryder mig ikke om en national undtagelse, for den er sårbar over for EF-domstolen. En undtagelse er bedre end ingenting, men det er en dårlig løsning, sagde Svend Auken.

Lone Dybkjær (R) er også rede til at nedlægge veto mod anslaget mod det danske grundvand, og hun mener, at det kunne vise behovet for at eksemplificere i traktaten, hvordan miljø-, forbruger- og sundhedsbeskyttelse skal respekteres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Martin Henriksen (DF) ønskede at mobilisere den danske EU-kommissær, for hun burde vise forståelse for det danske synspunkt.

Connie Hedegaard forsikrede, at landbrugskommissær Mariann Fischer Boel er 100 procent bekendt med de danske prioriteringer, men den danske kommissær er landbrugskommissær for hele EU og kan derfor ikke flage særskilt med danske synspunkter i EU-kommissionen.