Lyt til artiklen:

Kvalitetsløft med omrøring

00:00
Hastighed: ???x
02:00

At sikre den gode og ensartede kvalitet i både korn og frø har topprioritet. Men hvordan sikrer vi god og jævn køling på planlageret lige efter høst, selvom der er rygende travlt?

Hos JC Løkkes Maskinfabrik begyndte de at fremstille en omrører til planlager, efter de opkøbte idéen fra en opfindsom landmand, der selv stod med problemer med køling af frøgræs efter høst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tre år senere er ordet gået fra mund til mund, og nu sælger maskinfabrikken mange omrørere til både inden- og udenlandske kunder.

Varmen i stakken ved høst går ud over spireevnen i frøene, og dermed kvaliteten, hvis ikke der kommer køligt luft igennem til at sænke temperaturen.

Netop den problemstilling giver omrøreren en løsning på, så græsfrøene bliver bevæget rundt, og der ikke opstår tunge områder i stakken, hvor frøene har pakket sig.

Klaus Kristensen fra Spjald har siden 2019 haft omrøreren i gang i både græsfrøene og kornet. Som økologisk frøavler er det vigtigt for ham at kunne sikre en høj spiringsprocent og gerne løfte den.

Med omrøreren lykkedes det at løfte spiringsprocenten fra 91 og tre procentpoint opad. Og det var uden at ændre på blæserkapaciteten eller andet i selve planlageret. Det eneste, det krævede, var montering af skinner, så omrøreren kunne køre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Muligheden for at kunne bevare det eksisterende blæseranlæg samtidig med at kapaciteten øges, er noget, Klaus Kristensen tror vil være attraktivt for mange.

- Ved omrøringen bliver frøgræsset kølet mere ensartet, og så er jeg sikker på, at der ikke opstår døde zoner nogle steder i stakken. Tilmed sparer jeg 30 til 35 procent i energi og tid over hele tørringsprocessen, siger Klaus Kristensen.

Han vurderer, at omrøreren på hans bedrift vil kunne forrente sig på fem-seks år på grund af løft i kvalitet, specielt i frøene. Og tilmed er der nogle arbejdsgange, han sparer.

- Med omrøringen sparer jeg selv de to gange omlæsning, jeg førhen lavede, siger han.