Lyt til artiklen:

Bakterier hjælper majs til bedre vækst

00:00
Hastighed: ???x
02:29

En aktuel forskningsundersøgelse er i gang med at kaste lys over en usædvanlig indbyrdes afhængighed, hvor majs kan tiltrække specielle jordbakterier, der igen hjælper planterne med at vokse bedre.

På længere sigt kan resultaterne bruges til at udvikle nye sorter, der bruger mindre gødning. Det er i hvert fald den konklusion, forskergruppen er nået frem til indtil videre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De deltagende forskere undersøgte flere majssorter, der adskiller sig markant i deres udbytte. Gennem disse undersøgelser stødte de på et enzym, flavonsyntase 2.

- En højtydende sort, vi undersøgte, indeholder store mængder af dette enzym i dets rødder. Planten bruger enzymet til at fremstille visse molekyler fra flavonoidgruppen og frigiver dem i jorden. forklarer Dr. Peng Yu fra Institut for Institut for afgrødevidenskab og ressourcebeskyttelse (INRES) ved University of Bonn.

Absobering af kvælstof

Flavonoider giver blomster og frugter deres farve. I jorden udfører de dog en anden funktion. De sikrer, at meget specifikke bakterier samles ved rødderne. Og disse mikrober forårsager igen dannelsen af ??forgreninger på disse rødder, kaldet laterale rødder.

- Det gør det muligt for majsplanten at absorbere mere kvælstof fra miljøet, og det betyder, at planten vokser hurtigere, især når kvælstofforsyningen er knap, siger professor Dr. Frank Hochholdinger fra institut for afgrødevidenskab og ressourcebeskyttelse (INRES).

Forårsagede ikke en vækstspurt

Forskerne var i stand til at demonstrere i eksperimenter, hvor godt det fungerer ved hjælp af en majssort med forkortelsen LH93, som normalt ikke producerer gode planter. Det ændrede sig imidlertid, da de plantede denne i sort jord, hvor den højtydende sort 787 tidligere voksede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

LH93 voksede derefter betydeligt bedre. Effekten forsvandt, efter man havde steriliserede jorden. Det viser ifølge forskerne, at de berigede bakterier var ansvarlige for turbo-væksten, fordi de blev dræbt under sterilisering.

Forskerne var i stand til i et andet eksperiment at demonstrere, at mikroorganismerne fremmer væksten af ??laterale rødder. Her brugte de en majssort, der ikke kan danne laterale rødder på grund af en mutation.

Da de supplerede jorden med bakterien, begyndte mutantens rødder at forgrene sig. Det er endnu ikke klart, hvordan denne effekt opstår. Desuden klarede majsen meget bedre kvælstofmangel med mikrobiel støtte.