Abonnementsartikel

Høj luftfugtighed og store temperatursvingninger medfører fald i protein- og fedtprocenter, og det kan give varmestress hos køerne, skriver Aarhusegnens Andel på deres hjemmeside.

På samme side er der rådgivning om, hvordan man kan forebygge at køerne får det for varmt, og beskrivelser af hvilke symptomer, man skal være opmærksom på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Symptomer

Køerne søger skygge og æder mindre. Men også fald i fedt- og proteinprocenterne, faldende dagsydelse og højere celletal, hører til symptomerne på varmestress.

Endelig kan en stigende frekvens i antallet af mastitistilfælde især coli mastitis, svage brunsttegn og hyppige omløbninger betyde at koen har det for varmt.

Forebyggelse

Sørg for rigeligt vand og mulighed for skygge og friske vindpust. En ko med 30 kilo mælk har brug for 80-100 liter vand, når temperaturen er 25 grader.

Kapaciteten i vandkarret bør være 10 centimeter dyb og 40 centimeter bred for hver ko.

Varmestress forebygges også ved at reducere tiden på opsamlingspladsen og ved at overbruse køerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brusevandet skal have store dråber, fordi forstøvet vand binder støvet i pelsen og det betyder en forringelse af koens evne til at afgive varme.

Tilpasning af foderrationerne kan ligeledes forebygge varmestress. Et tilskud af natriumkarbonat med 75-150 g/ pr. ko og ekstra 25 gram E-vitamin Flex-O-vit E 25.000 eller Flex-O-vit E-natur 20.000 pr. ko pr. dag har en gunstig effekt. Gær vil også forbedre koens evne til at regulere temperaturen.

Endelig er det vigtigt at undgå varmedannelse i fuldfoderet. Mål temperaturen flere gange i døgnet og tilsæt to til fem liter myresyre pr. ton fuldfoder, hvis temperaturen er for høj.

Anvendes en høj andel af majs, kan myresyren med fordel erstattes med propionsyre.