Abonnementsartikel

Der er udsigt til dansk rekordhøst, oplyser Dagbladet Børsen, der fortæller, at de danske landmænd efter alt at dømme vil få 2,7 milliarder kroner - eller 40 procent mere - i år end for kornhøsten sidste år. Det er en større høst og kraftigt forbedrede priser, der trækker i vejret.

Eksperter vurderer, at værdien af årets kornhøst vil løbe op i omegnen af ni milliarder kroner mod godt 6,3 milliarder kroner sidste år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et forsigtigt skøn peger ifølge Børsen på, at den samlede høst vil lande i nærheden af ni millioner ton. I 2006 landede den danske høst på 8,6 mio. ton.

Den store værdiskaber er højere kornpriser, der blandt andet skyldes stor efterspørgsel fra bioethanol-fabrikkerne og et nervøst råvaremarked, der forudser tørkeramte høstområder.

Sidste år i høsttiden kostede en tønde korn - 100 kilo - mellem 70 og 74 kroner, og i oktober 2006 nåede den op på 93 kroner. I år er prisen oppe på mellem 100 og 102 kroner pr. tønde.

En bedre høst herhjemme kræver dog lidt anderledes sommervejr end en skyfri himmel.

- Markerne i store dele af Danmark mangler vand. Så det er ganske afgørende for resultatet af årets høst, at der kommer vand inden for de næste en til to uger. Hvis ikke, bliver det i hvert fald en træls høst i den nordlige og vestlige del af Jylland, siger Asbjørn Børsting, administrerende direktør i DLG til Børsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samlet vurderes det, at høsten i Europa vil nå op på 275 millioner ton, hvilket er 10 millioner ton mere end sidste år. Skønnet holder kun, hvis vejret arter sig rimeligt den næste tid.