Abonnementsartikel

Der skal flere økologiske landmænd til, hvis det danske landbrug skal kunne producere tilstrækkeligt med økologiske varer til et stadigt stigende økologisk forbrug.

Det mener en bred sammenslutning af økologiske aktører i Danmark, som ifølge altinget.dk iværksætter et nyt samarbejde for at dæmme op for en stigende strøm af landmænd, der opgiver økologien og går tilbage til konventionel dyrkning af afgrøder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Informationskampagner og rådgivning er blandt de vigtigste redskaber i forsøget på at sælge ideen om økologi noget bedre til landmændene, der blandt andet skal overbevises om, at det er en sikker investering i fremtiden, og at økologien er kommet for at blive.

- Det er nu, det rykker - men omlægning til økologi sker ikke af sig selv. Derfor har vi samlet virksomheder, organisationer, landbrugskonsulenter og fagpressen i en fælles indsats, der skal give landmænd indsigt og motivation i forhold til økologi, siger Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening.

Den økologiske kødproducent Friland A/S er blandt aktørerne i det nye samarbejde.

- Der er en kraftig vækst på det økologiske marked. Vi mener, det er vigtigt, at de danske landmænd får del i den vækst i forhold til produktion af både kød og foder. Væksten i den økologiske produktion vil fortsætte - med eller uden de danske landmænd, siger Karsten Deibjerg, der er direktør i Friland A/S, til altinget.dk.

Fødevareministeriet har støttet de økologiske aktørers nye initiativ med 1,9 millioner kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og initiativet er helt nødvendigt, fastslår Økologisk Landsforenings direktør.

- Vi er godt på vej til at nå vores målsætning om en fordobling af salget før 2010. Det giver gevinst for miljøet, dyrevelfærden, forbrugerne og landbruget - men kun, hvis flere landmænd lægger om til økologi, siger Paul Holmbeck.