Lyt til artiklen:

Herbicider favoriserer antibiotikaresistente bakterier

00:00
Hastighed: ???x
02:23

Selvom herbicider er målrettet ukrudtsbekæmpelse kan de forårsage skade på jordmikrober, såsom bakterier og svampe, hvilket potentielt kan ændre de økologiske egenskaber ved mikrobiologien i jorden. Det er konklusionen på en undersøgelse, som forskere fra Kina og Storbritanien har stået bag. De undersøgte effekten af de tre bredt anvendte herbicider glyphosat, glufosinat og dicamba på jordbakterielle samfund.

Ved hjælp af et kunstigt og forenklet økosystem, der bruges til at simulere og forudsige hvordan naturlige økosystemer opfører sig, opdagede forskere, at herbicider øgede den relative overflod af bakteriearter, der bar antibiotikaresistensgener. Dette skyldtes, at mutationer, der forbedrede væksten i nærheden af herbicider, også øgede bakterietolerancen over for antibiotika. Herbicideksponering førte også til hyppigere bevægelse af antibiotikaresistensgener mellem bakterier.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Vores resultater tyder på, at brugen af herbicider indirekte kan føre til udvikling af antibiotikaresistens i landbrugsmikrobiomer

Dr. Ville Friman, Unversity of York

Kinesiske eksempler

Lignende mønstre blev fundet på landbrugsarealer i 11 kinesiske provinser, hvor anvendelsen af herbicid og niveauerne af herbicidrester i jord var knyttet til øgede niveauer af antibiotikaresistensgener.

- Vores resultater tyder på, at brugen af herbicider indirekte kan føre til udvikling af antibiotikaresistens i landbrugsmikrobiomer, som gentagne gange udsættes for herbicider under ukrudtsbekæmpelse, siger Dr. Ville Friman fra biologiinstituttet på Unversity of York.

- Interessant nok blev antibiotikaresistensgener begunstiget ved herbicidkoncentrationer, der ikke var dødelige for bakterier. Det viser, at allerede meget lave niveauer af herbicider kan ændre den genetiske sammensætning af jordbakteriepopulationer markant, siger han.

- Mens antibiotikaresistensgener ikke i sig selv er skadelige, vil de reducere effektiviteten af antibiotika under kliniske behandlinger. At holde frekvensen af resistensgener lav vil derfor forlænge antibiotikas effektivitet på lang sigt. Da resistensgener let kan bevæge sig mellem miljøer, landbrugsmarker kunne være en globalt vigtig kilde til resistensgener, siger Ville Friman.

Undersøgelsen konkluderer, at virkningerne af disse herbicidkoncentrationer på mikrobielle samfund bør revurderes for fuldt ud at forstå de tilknyttede risici for forekomsten af antibiotikaresistensgener.