Abonnementsartikel

Priserne på korn er steget eksplosivt de seneste uger - men om det holder er usikkert

Det ligner næsten situationen på aktiemarkedet efter 11. september 2001 - ingen ved, hvad der kommer til at ske på den lange bane.

Sådan er på kornmarkedet lige for tiden, hvor spekulation har gjort prissituationen mere end usikker. Det erfarer Maskinbladet efter snak med nogle af aktørerne i markedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men det ligger fast, at prisniveauet er højt for den nye 2007 høst, som allerede så småt er i gang længere sydpå. Det varer ikke længe, før mejetærskerne begynder at klippe den danske vinterbyg af.

Det store spørgsmål må være, hvordan man som kornsælgende og -købende landmand skal forholde sig i disse dage. Skal der sælges og købes nu - eller er det bedre at spekulere og vente med at træffe sine dispositioner?

Byder høj pris

Hos Aarhusegnen besluttede man på et prismøde torsdag 14. juni at betale 108 kroner pr. hkg for ny høst af byg, hvede, triticale og havre.

En medarbejder oplyste samtidig, at selskabet fra og med ny høst vil operere med franko priser. Det vil sige, at prisen er an lager. Fragten til lager er tre kroner pr. hkg, hvis kornet skal hentes på presenning og fem kroner pr. hkg, når det kommer i container.

Men skal Aarhusegnen køre det ud, koster det otte kroner pr. hkg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Priserne på korn er lodret stigende i øjeblikket på kornbørserne, konstaterer Palle Jakobsen, Agrocom.dk.

Han forklarer, at prisen på korn af ny høst kan havne i intervallet mellem 95 og 125 kroner pr. hkg, helt afhængig af vejret den kommende måneds tid.

Matif bestemmer

Sagen er, at når hveden stiger på Matif i Paris, så stiger den også i Danmark. Og i Chicago bliver der også spekuleret meget i korn i denne tid.

- For sjællandske hvededyrkere kan det godt betale sig at sælge hveden i Spanien, forklarer Palle Jakobsen.

Hos Overgaard Agro lyder samme melding om kornprisernes himmelflugt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Foderbyg af gammel høst buldrer opad, og alle er forvirrede, lyder meldingen 14. juni fra Thomas Lundgren fra firmaet.

Han mener, at ny høst koster omkring 110 kroner eller mere pr. hkg uanset kornart.

- Det er prognoserne om ringe høst i Ukraine og andre steder i Europa og Amerika, der giver usikkerheden. Og det er slet ikke til at sige, hvad der sker i den kommende tid, konstaterer han med udgangspunkt i situationen en uge før, denne udgave af Maskinbladet udkommer.

Kan flade ud

Men et er den øjeblikkelige situation, et andet hvad der sker efter høst.

- Den seneste stigning indeholder til en vis grad hysteri, og toppen på priserne kan vi godt se i juli og august. Det betyder, at prisen kan være eftergivende henover sensommeren og efteråret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så vi kan være i en situation, hvor det er bedst at sælge tidligt, spår Palle Jakobsen.