Abonnementsartikel

LMB Danmark er et datterselskab i den svenske, landmandsejede koncern Lantmännen, og det skal fremover være mere synligt med et nyt logo

Hvad danske landmænd ikke formåede i sin tid, fungerer rigtigt godt for de svenske landmænd. For de har en kæmpe koncern, som også sælger landbrugsmaskiner til de danske, svenske og norske landmænd.

Det sker inden for rammerne af Lantmännen, som ejes af cirka 49.000 svenske landmænd via lokale foreninger svarende til vores lokale landboforeninger.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I Danmark har Lantmännen siden 1. november 1993 ejet firmaet LMB Danmark, der blev oprettet for at overtage importen af Case IH til det danske marked. Og siden 1. maj 1994 har det været et aktieselskab, som også fik importen af Claas høstmaskiner til det danske marked.

Dermed ved langt de fleste danske landmænd også, hvad vi snakker om.

Og det rødlige logo for LMB har også været velkendt i en årrække. Men med virkning fra 15. juni 2007 er der vinket farvel til dette logo.

- Vi vil signalere, at vi er en del af en større og betydningsfuld koncern med udstrakte aktiviteter i blandt andet Danmark, forklarede Lennart Edling, administrerende direktør for Landmännen Maskin, som er selskabet lige over LMB Danmark A/S i koncernen.

Udover LMB Danmark ejer Lantmännen blandt andet også Hatting, Schulstad og Danpo i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hele koncernen omsætter for cirka 25 milliarder kroner årligt med 13.000 medarbejdere i 19 lande, og heraf udgør Lantmännen Maskin med aktiviteter i Danmark, Sverige, Norge, Tyskland, Estland, Letland og Litauen cirka 6,4 milliarder kroner.

Af det beløb udgør landbrugsmaskiner cirka halvdelen og entreprenørmaskiner den anden halvdel.

Takkede nej

I Danmark er LMB Danmark i dag importør af Valtra traktorer og Claas full line - det vil sige traktorer, høstmaskiner og græsudstyr.

Salget til landmændene sker via private forhandlere, som selv vælger, hvilke mærker af redskaber, de vil sælge udover dem, LMB Danmark repræsenterer på det danske marked.

I Sverige er situationen en ganske anden, idet man her har forhandlingen helt ud til landmændene af Valtra, Claas og Fendt traktorer plus en lang række redskabsmærker som Hardi, Bogballe, JF-Stoll med flere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men vi går ikke efter at have samme koncept i Danmark, hvor vi er godt tilfredse med de forhandlere, vi har, konstaterer Lennart Edling.

Han fortæller også, at da Lantmännen Maskin fik tilbudt at overtage importen af New Holland og Case IH til Danmark, blev der pænt takket nej.

- Vi var ikke interesserede i at overtage to mærker, som mere eller mindre er ens bortset fra farven. Så ville vi hellere beholde Claas og have Valtra med, sådan som tilfældet er nu, konstaterer Lennart Edling.

Fordel at være stor

I Sverige og Norge er der et betydeligt salg af Valtra traktorer, som har en høj markedsandel i de to lande. I Danmark har mærket også pænt fat, men salget af enheder er dog langt lavere herhjemme.

Når det gælder Claas mejetærskere, er salget betydeligt større i Danmark end i vores to nordiske søsterlande.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det betyder, at de danske landmænd kan få en endnu bedre service til deres Valtra traktorer via vores store lager af reservedele her i Malmø, mens de svenske og norske landmænd på samme måde kan få bedre service til deres Claas mejetærskere, forklarer Anders Lindskog, der er ansvarlig for den side af virksomheden.

Sammen med 15 faste lagermedarbejdere i hovedsædet i Malmø og yderligere 15 i højsæsonen har han opbygget en effektiv håndtering af de 80.000 varenumre, der konstant er på lager.

- Vi har branchens mest kompakte lager, og vi har udviklet vores teknologi, så vi har en lav omkostning pr. omsat krone, fortæller han.

Over en million dele

Alt i alt har Lantmännen Maskin over en million varenumre på reservedele, som kan bestilles.

- Bestiller man inden klokken ni om aftenen, kan man være sikker på, at delene er ude ved forhandlerne senest klokken syv næste morgen, konstaterer Anders Lindskog.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og går det helt galt med en maskine en tidlig morgen eller formiddag, kan forhandlerne selv hente delene i Malmø.

- Den mulighed står altid åben, når bare der er medarbejdere tilstede, forklarer Jørgen Pedersen, direktør for LMB Danmark.

Dele, som ikke er lagerført i Malmø, hentes ude hos producenterne, og her er der også levering fra dag til dag på langt de fleste dele.