Abonnementsartikel

10 års balanceret avl har resulteret i 66 procent færre skuldersår, mere holdbare søer, reduceret pattegrisedødelighed og betydeligt flere fravænnede grise på grund af højere overlevelse.

Målet for Norsvin (landrace) og Topigs Norsvin (Z-line) er at fremavle en hybridso (TN70), der er effektiv, sund og robust. Den skal være konkurrencedygtig i varierende produktionsmiljøer. Resultaterne som er vist her, er fundet ved at undersøge udviklingen af den norske landrace gennem de sidste ti år. Det ses at produktionsbesætninger har opnået velfærdsmål samtidigt med at management i besætningerne er forbedret. Dette er beskrevet i en artikel om balanceret avlsarbejde udgivet på www.topigsnorsvin.dk d. 4/11 2020.

Norsvins avlsforsker Dan Olsen, har samlet en liste over de vigtigste egenskaber, der avles for. Tabellen, som Hyologisk præsenterer her bekræfter, hvad en af Norges bedste avlere, Jan Botilsrud, udtalte i den 7. udgave af det svenske magasin Svin i 2020.

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få fuld adgang til alt indhold på Maskinbladet og de digitale udgaver af de faglige magasiner Agro, Bovi og Hyo foruden spændende funktioner som lytteliste, læseliste og favoritter
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.