Abonnementsartikel
Den er produceret i Kina - har Cummins-motor og ZF-transmission. SDLG-gummihjulslæsseren fås i tre modeller og er klar til at erobre Danmark
C.A. Handel nær Ørnhøj kan nu føje importør af SDLG-gummihjulslæssere til CV'et.
Indehaver Claus Astrup har netop fået importen af de kinesiske gummihjulslæssere, der på trods af produktionsstedet vurderes til at kunne klare sig i Danmark.
- Jeg har været med til at udstyre maskinerne, så de passer til de danske forhold, fortæller Claus Astrup.
- Blandt andet er de udstyret med joystick i stedet for to styrepinde, og maskinerne er også udstyret med aircondition. Desuden har de hydraulisk hurtigskift, forklarer Claus Astrup.
Alle maskinerne har Cummins-motorer og ZF-transmission. Det skyldes, at standard-motorerne på SDLG-maskinerne ikke opfylder emissionskravene i Europa.
Tre modeller til landet
På fabrikken produceres fem forskellige modeller af læssemaskiner. Men Claus Astrup har valgt kun at hjemtage tre af modellerne. Det skyldes, at de to modeller både i effekt og størrelse ligger tæt op ad de tre modeller, Claus Astrup i forvejen har valgt at tage til landet.
LG 918 er den mindste i klassen. Den har en egenvægt på 6,1 ton og yder 86 hestekræfter. Den maksimale løftekraft er 1.800 kg, hvilket den lille maskine kan løfte op i maksimal højde på 3,2 meter.
LG 938, som er den mellemste model af de nye kinesiske læssere, vejer 11 ton. Cummins-motoren yder 139 hestekræfter og transmissionen er hydroelektrisk med fire gear frem og tre bak.
LG 938 kan løfte 2,7 ton til en højde af fire meter.
LG 958 er topmodellen hos Claus Astrup. Den har en egenvægt på knapt 17 ton og løfter op til fem ton.
Motoren er, som det er tilfældet på de andre maskiner, også fra Cummins. Den yder 228 hestekræfter, som blandt andet skal bruges til at løfte byrden op i en maksimum højde af 4,2 meter. Totallængden er 8,0 for LG 958.
- Til de tre modeller har jeg bestilt et stort reservedelslager hjem. Fabrikken ligger inde med rapporter, der viser, hvilke reservedele, der oftest skiftes ud. På baggrund af rapporterne har jeg bestilt reservedele langt ned af listen, for at være dækket ind i tilfælde af havari, siger en glad Claus Astrup.
Og skulle det ske, reservedelen ikke ligger på lager, så kan importøren have delen hjemme i løbet af tre dage med luftpost fra den anden side af kloden.
Udstiller på landsskuet
Det var egentlig internettets vide verden, der fik Claus Astrups øjne op for de kinesiske læssemaskiner. Han så maskinerne til salg i Holland og tog derefter kontakt til en agent i landet, som efterfølgende skabte kontakt til en agent i Kina, der tog kontakt til fabrikken.
- Vi fik arrangeret et besøg dernede på fabrikken. Jeg var egentlig temmelig overbevist, inden jeg drog derned. Men det var rart at komme ned og se ens nye samarbejdspartnere i øjnene, forklarer Claus Astrup, der især blev overrasket over, hvor stor fabrikken i Kina var.
- Det er kæmpe stort. Fra testarealerne indtil midten af fabrikskomplekset tog det 15 minutter at gå, og sammenlagt spænder arealet, som firmaet ejer, over 40 hektar. De beskæftiger mere end 2.000 medarbejdere, så det er ikke en helt lille fabrik, påpeger han.
Nu er de første maskiner kommet hjem til forretningen, og et eksemplar af hver model skal nu ud og vises frem for interesserede. Det sker blandt andet på landsskuet i Herning, hvor C. A. Handel har en stand, og på Have & Landskabsmessen.
- Nu må vi se hvor mange forhandlere, der kan komme på tale til maskinerne. Det handler selvfølgelig om udbud og efterspørgsel, men på sigt skal vi have forhandlere rundt om i landet. Nu skal folk først stifte bekendtskab med læssemaskinerne, vurderer Claus Astrup.