Abonnementsartikel

Lemken har forøget arbejdsbredden på en række af deres redskaber takket været en ny bugseret platform. Genistreg nummer to fra virksomheden er nye udgaver af såmaskinen Compact-Solitair 9 der kan placere gødning under såning

Hold på hat og briller - eller nærmere hold dig på sikker afstand af mindst seks meter fra traktoren, for der er udsigt til overordentlig brede redskaber, hvis du støder på en af tyske Lemkens redskaber til jordbearbejdning.

Lemken afholder traditionen tro hvert andet år - forud for Agritechnica - et arrangement, hvor en stor del af næste års nyheder bliver vist frem for pressen. Og blandt nyhederne finder man tallerkenredskaber på helt op til 12 meters arbejdsbredde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det har kunnet lade sig gøre, fordi ingeniørerne hos Lemken har konstrueret en ny bugseret platform - eller redskabsbærer om man vil - der kan magte de store redskaber, og samtidig få dem pakket sammen, så de ikke bryder lovgivningen under transport.

To redskaber pr. platform

Gigant 12 er navnet på den nye platform, og den findes i to forskellige versioner. Den ene version har et ekstra tredje hjul placeret bagerst på redskabsbæreren. Den aflaster vægten under transport, så den tilladte akselbelastning på 10 ton ikke overskrides.

Den trehjulede model er til de tungeste redskaber fra Lemken: tallerkenredskabet Rubin 9 og Smaragd-harven

Den anden model er næsten identisk. Dog har den ikke et tredje hjul, og selve ind- og udfoldningen af redskaber sker ikke helt på samme måde. Men princippet og resultatet er det samme: Store arbejdsbredder.

Den lidt blidere model af Gigant 12 uden det tredje hjul er beregnet til Lemkens andet tallerkenredskab Heliodor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men det er ikke én lang tallerkenharve, der er spændt på Gigant 12. Det smarte er, at redskabsbæreren har to trepunktsophæng, hvori der sidder to identiske redskaber på fem eller seks meter.

De to trepunktsophæng er pendulophængte og kan bevæge sig uafhængig af hinanden, og det giver fleksibilitet i de to monterede redskaber.

Fleksibilitet opnår man også, idet hvert redskab kan spændes af Gigant 12 og benyttes individuelt på hver sin traktor.

Nye arbejdsbredder

Som sådan er hverken Heliodor eller Rubin 9 nye redskaber. Heliodor, har været i handlen i mindre arbejdsbredder på tre, fire, fem og seks meter i nogen tid, og Rubin 9 blev introduceret i 2001. Siden da er det blevet til 1.100 eksemplarer af tallerkenharven.

- Det nye for begges vedkommende er arbejdsbredderne på henholdsvis 10 og 12 meter. Men der er dog foretaget små ændringer på Heliodor, som egner sig til lettere stubbearbejdning eller til opharvning til såbed i sortjord, fortæller Anders Bruun Rasmussen, produktchef hos JF Stoll, der er importør af Lemken i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Heliodor-redskabet består af to buller tallerkner efterfulgt af en gummipakkervalse på 590 diameter.

Det er tallerknerne, der er gjort mere konkav, og vinklen på dem er forøget med to grader for at gøre redskabet en anelse mere aggressiv.

Rubin 9 er den kraftige tallerkenharve fra Lemken. Den er også udstyret med to rækker tallerkner med en fingerharve imellem.

Men tallerknerne på Rubin 9 er vinklet anderledes på jorden og kørselsretningen i forhold til Heliodor. Det giver en helt anden og aggressiv bearbejdning, og derfor egner Rubin 9 sig fortrinsvis til bearbejdning af stubjord eller eksempelvis græsmarker.

Gigant 12 og dens respektive redskaber på 10 og 12 meter bliver klar til levering foråret 2008

Artiklen fortsætter efter annoncen

Solitair - nu med gødning

En anden og ret stor nyhed, når vi snakker Lemken, er muligheden for at placere gødning i forbindelse med såningen. Det har Lemken hidtil ikke haft såmaskiner, der har kunnet. Men det er der lavet om på nu med en ny udgave af Compact-Solitair 9.

I første omgang er det Lemkens tre og fire-meter modeller, som får mulighed for at placere gødning.

Såtanken på 3.500 liter er opdelt i to, og gødningen placeres via et dobbelt rulleskær, efter samme princip, som også såsæden placeres efter. 50 til 400 kg pr. hektar er doseringsintervallet med gødning for den nye maskine.

Compact-Solitair 9 med en arbejdsbredde på seks meter fik også debut under arrangementet. Hidtil har tre og fire-meters modellerne været de eneste i serien, men med den nye maskine er der lagt i ovnen til at store landbrug med mange hektar også kan få Lemken-såmaskiner.

Såmaskinen er speciel, idet såkassen på 4.500 liter kan flyttes frem og tilbage. På grund af en stor gummihjulspakkervalse er der ikke plads til at de yderste sektioner kan klappe op i transportstilling for såkassen, så under transport køres kassen frem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til gengæld giver det en bedre vægtfordeling på såmaskinen, når den kører i marken med såtanken så langt bagud som muligt. Såmaskinen er desuden udstyret med bremser som standard.

- I første omgang er gødningsudstyret ikke en mulighed til seks-meters versionen, men det vil givetvis komme senere, vurderer Anders Bruun Rasmussen.

Sammen med den nye såmaskine har Lemken også udviklet en speciel model til Claas' Xerion traktor. Her er såtanken placeret bag på traktoren, mens selve såmaskinen er ophængt i liften.