Lyt til artiklen:

Fluer smitter med PCV2 og Mycoplasma suis

00:00
Hastighed: ???x
02:17

Østrigske forskere har fundet ud af, at staldfluer kan smitte med sygdomme som PCV2 og Mycoplasma suis i svinestalde. Det er forskning fra Universitet for veterinær medicin i Wien, der viser, at staldfluen (Stomoxys calcitrans) er bærer af Porcine Circovirus 2 (PCV2) og Mycoplasma suis, skriver de i en peer-reviewed artikel i tidsskriftet Microorganisms.

Hvis grisene æder fluerne, kan fluerne overføre sygdommene. Staldfluer er udbredt over hele verden og ligner den almindelige stueflue. Den største forskel er, at staldfluen har en bajonetlignende snabel, som den suger blod med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fluer kan smitte med svinepest

Se også:

Fluer kan smitte med svinepest

Formålet med undersøgelsen var at finde ud af, i hvor høj grad grise risikerer at blive smittet at sygdomme, der overføres af staldfluer.

Forskerne undersøgte staldfluer fra 20 forskellige østrigske svinebedrifter for patogener såsom Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome (PRRS) virus, PCV2, Mycoplasma suis-bakterier og dyrkbare bakterielle patogener.

PRRS virus blev ikke påvist på fluerne

Der blev fundet 69 forskellige mikroorganismer på fluerne fra de østrigske svinebedrifter. I en pressemeddelelse fra Universitet for veterinær medicin udtaler lederen af forskerholdet Lukas Schwarz.

- Vi fandt i alt 69 forskellige mikroorganismer på overfladen af fluerne. Escherichia coli var den mest almindelige bakterie og kunne findes på fluer fra syv gårde. Ligeledes blev der fra syv gårde påvist Mycoplasma suis. PRRS-virus kunne vi ikke finde i nogle af ??prøverne, men PCV2 blev påvist på seks gårde.

Lukas Schwarz mener, at staldfluers rolle som smittebærer er undervurderet, og at der derfor bør lægges større vægt på fluernes rolle som sygdomsvektor hos svin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Yderligere undersøgelser vil være nødvendige for at afvise mulighed for, at fluer smitter med PRRS.

Forskningen er foretaget af Lukas Schwarz, Andreas Strauss, Igor Loncaric, Joachim Spergser, Angelika Auer, Till Rümenapf og Andrea Ladinig, alle tilknyttet Universitetet for veterinærmedicin i Wien, Østrig.

Få mest muligt ud af PCV2 og mycoplasma vaccinationer

Se også:

Få mest muligt ud af PCV2 og mycoplasma vaccinationer

rich-media-5
.
rich-media-6
.