Lyt til artiklen:

Brok-sår heler hurtigt

00:00
Hastighed: ???x
02:05

Svinedyrlæge Nikolaj Kjer Jensen fra Ø-Vet har undersøgt, hvordan man får flest mulige brok-grise til slagtning, og hvordan man bedst håndterer brokgrise i besætningen.

I en afprøvning kiggede han på opstaldning af brokgrise med sår på broksækken, hvor brokgrisenes gik på henholdsvis: Halm, savsmuld og anden ikke optimal opstaldning. Grisene blev fulgt i halvanden måned, og restriktivt fodret i hele perioden med 1-1,5 kg foder pr dag.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

De grise, der kom i sygestier var: Grise på 30 kg med brok på over 5 cm i diameter (tennisbold), slagteklare grise med brok på over 15 cm i diameter (håndbold).

- Jeg er overrasket over hvor mange brok-sår der heler op af sig selv, og hvor hurtigt det går

Nikolaj Kjer Jensen, dyrlæge

De grise, der blev aflivet før undersøgelsen var: Utrivelige grise, grise der er bevægelseshæmmede på grund af broksækken og grise med dybe sår på broksækken.

Med halm kunne 30 procent flere brokgrise leveres

Konklusionen af undersøgelsen blev, at blødt underlag i sygeboksen reducerer sår på broksækken væsentligt. Stod grisene på halm i sygeboksen så han 74 procent bedring af såret. Opstaldning på savsmuld gav 61 procent bedring af såret. På disse underlag så Nikolaj Kjer Jensen at cirka 10 procent af grisenes sår og brok blev forværret.

rich-media-3
.

Af de grise der ikke blev optimalt opstaldet uden savsmuld eller halm, fandt Nikolaj Kjer Jensen at næsten 40 procent helede op uden væsentlige tiltag, hvilket overrasker dyrlægen.

- Jeg er overrasket over hvor mange brok-sår der heler op af sig selv, og hvor hurtigt det går. Specielt hvor grisene gik på halm, kunne jeg se at store sår hele op på bare 14 dage, siger Nikolaj Kjer Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fandt at mellem 74 og 61 procent af brokgrisene kunne leveres til slagt efter en måned i sygeboks, hvis der var blødt leje af halm eller savsmuld.

- Det er derfor vigtigt at spotte de store brokgrise i tide, for at forebygge sår og hudafskrabninger og der er ingen tvivl om at restriktiv fodring har god effekt på at få broksækken til at skrumpe ind, siger Nikolaj Kjer Jensen.

Hvad forårsager navlebrok og kan det avles væk?

Se også:

Hvad forårsager navlebrok og kan det avles væk?