Abonnementsartikel

Fødevareministeren ophæver de danske særregler om parallelavl, og det bliver dermed lettere for økologiske landmænd at lægge nyt økologisk jord til bedriften.

Siden januar har Fødevareministeriet i samarbejde med Det Økologiske Fødevareråd, de økologiske producenter og andre interesserede arbejdet på en modernisering af økologiloven med det mål at fjerne unødige barrierer for den økologiske produktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ophøvelsen af særreglerne for parallelavl er den første anbefaling fra arbejdet, som bliver ført ud i livet.

- I første omgang har vi ophævet de danske særregler for parallelavl. Herved bliver det letter for økologerne at få ny jord til deres bedrifter, uden vi går på kompromis med vores høje krav til økologien, siger fødevareminister Hans Chr. Schmidt i en pressemeddelelse.

Hidtil har de omtalte danske regler gjort tilkøb af nye arealer besværligt for økologer. Hvis en dansk økolog ønskede at inddrage en ny ikke-økologisk mark med samme afgrøde, som økologen i forvejen dyrkede på sine økologiske marker, ville der efter de danske særregler opstå parallelavl, og derved mister den økologiske afgrøde sin økologiske status.

Med den gennemførte harmonisering af reglerne, er det nu muligt for en økolog at dyrke samme afgrøde med forskellig status på forskellige marker og derved bevare den økologiske status på den afgrøde, der dyrkes på den allerede godkendte øko-mark.