Abonnementsartikel

KOF Agro og Danish Agro enige om det langsigtede mål med strukturen inden for grovvarebranchen – men de potentielle parter heri blev ikke kontaktet om fusion

KOF Agros bestyrelse har længe haft et ønske om en struktur i foderstofbranchen med to landmandsejede systemer, DLA-foreningerne og DLG.

- Vi har hele tiden ønsket en helhedsløsning, fordi vi mener, det er det mest effektive for landmændene, siger formanden for KOF Agro, Jørgen Damgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De andre foreninger (S.A.G., Vestjyllands Andel og Nordjysk Andel) siger, at de ikke er blevet kontaktet om en fusion?

- Der er korrekt. På den anden side har de heller aldrig sagt, at det var dét, de ønskede, tværtimod. Derfor har vi valgt samarbejde med Danish Agro, som ser på den fremtidige struktur på samme måde som os, siger Jørgen Damgaard.

Fortaler for konkurrence

På Fyn er formanden for S.A.B. ikke ked af, at der ikke er kommet nogen henvendelse

I har haft et samarbejde med KOF Agro og ligger mere naturligt for en fusion?

- Geografisk gør vi nok. Men KOF og vi er cirka lige store, og med de økonomiske problemer de er ude i, er det et spørgsmål, om vi ville kunne klare opgaven, siger Kurt Landtved, formand for S.A.B.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg ved godt, der har været snakket meget om, at KOF kunne deles op igen som før fusionen for to år siden, men jeg mener, det har været magtpåliggende for KOF at holde sammen på selskabet.

Selv om to af DLA-foreningerne nu er på vej mod fusion, vil det næppe reducere den indbyrdes konkurrence mellem DLA-foreningerne på Fyn og i det syd- og sønderjyske område. Måske tværtimod. Men det bekymrer ikke Kurt Landtved.

- Jeg er varm fortaler for konkurrence. Jeg tror, det er konkurrence, der får os til at yde det bedste for vore medlemmer. Jeg ved godt, at strukturudviklingen går mod færre udbydere, men jeg tror fortsat, at landmændene er bedst tjent med, at der er konkurrence, siger S.A.B.-formanden.

Utrolig god konstruktion

Heller ikke i Nordjysk Andel er der opbakning til den store fusion blandt DLA-foreningerne.

- Ønsket om at samle det hele deler vi ikke i Nordjylland, og det har aldrig været et tema heroppe. Tværtimod synes vi, at vores nuværende konstruktion er utrolig god, siger Søren Smalbro, formand i Nordjysk Andel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med de lokale foreninger og samarbejdet i DLA Agro har vi både fordelen ved at være tæt på kunderne og have et stærkt kendskab til markedet lokalt samt at have stordriftsfordelen ved, at vi puljer vore indkøb og får en stor volumen.

- At der nu bliver et medlem færre, og at én af medlemmerne bliver større, kan jeg ikke se ændrer noget. Så jeg tror ikke, at det, der sker i Sønderjylland, får betydning for DLA-samarbejdet, siger Søren Smalbro.