Abonnementsartikel

Kronos klarer både såbedet, nedmuldning af halm og græsmarkerne

Hybrid-harven fra det finske firma Kronos har mange opgaver både forår og efterår. Harven er nemlig konstrueret til at være et universalt stykke værktøj i marken - uanset om det er den sorte jord eller behandlingen af stub og græs.

Kronos Hybrid 520A er en helt ny model. Harven har hele otte buller lidt forskudt fra hinanden med traditionelle S-tands harvetænder. Men harvetænderne sidder godt spredt over de otte buller. Derfor er der stor gennemgang mellem tænderne, og risikoen for, at det stopper med halm mellem tænderne, er temmelig lav.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det gør harven velegnet til mange forskellige arbejdsopgaver, så som såbedstilberedning, halmnedmuldning, stubbearbejdning eller kvikbekæmpelse, forklarer Svend Skov, sælger hos Helms TMT-Centret, der er den danske importør af harven.

Fuld gennemskæring

Kronos Hybrid 520A er bugseret og har en arbejdsbredde på 5,2 meter. Dybden styres ved hjælp af en pakkevalse i bag og seks dybdehjul midt på harven. Hjulene fungerer også som transporthjul og bærehjul, når man vender i forageren.

Helt bagerst sidder en dobbeltrækket efterharve, der sørger for at levere en jævn mark.

Forrest sidder en Crossboard slæbeplanke, og den kan skiftes ud med en række tallerkenskær - for eksempel hvis græsmarken står for tur med harven, eller staldgødningen skal harves ned.

- Med til harven følger både normale harvetandsspidser og et sæt bredskær, så harven laver fuld gennemskæring. Det gør harven endnu mere universel, fremhæver Svend Skov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arbejdsdybden spænder fra 0 til 17 centimeter på den finske harve.