Lyt til artiklen:

Rådgiver: Fejl i foderanlæggene koster dyrt - få styr på det hurtigt

00:00
Hastighed: ???x
02:56

- Mit bud er, at der er små og store fejl på ni ud af ti foderanlæg ude i de danske svinestalde. Fejl af varierende karakter vel at mærke, men det er alt sammen fejl, som i sidste ende koster på bundlinjen.

Så kontant lyder meldingen fra Jonas Bøge Breinholt, svinekonsulent ved Velas, der har specialiseret sig i fodring og derfor bruger meget af sin tid på at gennemgå alt fra foderblandinger til mineralsammensætninger og ikke mindst foderanlæg.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Jeg ser ofte, at der med tiden er koblet løsninger på anlæggene, som reelt set ikke er logiske at koble på, men man har gjort det alligevel, fordi det kunne løse et problem nu og her. Derudover ser vi også, at der af forskellige årsager er lavet om på maskinernes prioriteringer, så computeren - uagtet om det er vådfoder eller tørfoder - tager forkerte mængder og dermed laver forkerte blandinger, siger Jonas Bøge Breinholt, der er en af de få rådgivere i landet, der kan lave et dybdegående anlægstjek af selve foderladen.

Fejlsøgning fjernede diarré

Jonas Bøge Breinholt har for nylig været ude hos en svineproducent, hvor der var store problemer med diarré hos smågrisene.

Efter en gennemgang af foderladen fandt han ud af, at der ved en fejl blev tildelt alt for meget sojaskrå. Det skyldtes, at der tilbage i tiden var lavet om på siloerne på bedriften, men man havde overset rækkefølgen af, hvornår komponenterne skulle tilsættes. Derfor tog fodercomputeren sojaskråen i den forkerte rækkefølge i forhold til de andre råvarer.

- Derfor ændrede vi på tildelingstidspunktet for sojaskråen, og derefter forsvandt problemet med diarré hos smågrisene helt. Det betød for denne landmand sundere grise og en lavere dødelighed. Samtidig blev dyrene også nemmere at passe, og han slap for hele tiden at skulle medicinere", siger Jonas Bøge Breinholt.

Spar penge på dyre ingredienser

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved et tjek af foderladen bliver alle dele af foderladen og foderanlægget endevendt. De typiske fejl er forskelligartede, fortæller svinekonsulenten, men mange steder kommer der ikke de rigtige foderenheder i fodercomputeren, og det kan resultere i udfodringsfejl - simpelthen fordi computeren har været indstillet forkert på et tidspunkt.

Derudover kan også være problemer med, at vægtene ikke vejer rigtigt og derfor skal nulstilles eller udskiftes.

- Rigtig mange svineproducenter ved ikke, at der er både små og store fejl i anlæggene. De har en formodning om, at det kører, som det skal - for det er jo gået indtil nu. Men får man rettet op på et anlæg med fejl, så får man en bedre fodring, nemmere pasning af grisene og i nogle tilfælde også ganske store besparelser, hvis eksempelvis anlægget blander unødigt meget af dyre råvarer i foderet. Og det kan virkelig løbe op i mange penge, hvis ikke man får det løst, siger Jonas Bøge Breinholt. Svinekonsulenten kan kontaktes på telefon 2098 3777.