Abonnementsartikel

Väderstad er mere end bare et bynavn i Sverige. I 1962 startede det firma, der senere har udviklet sig til at blive et af de mest kendte firmaer i Europa, når det gælder universalsåmaskiner til pløjet jord, reduceret jordbearbejdning eller til direkte såning

Maskinbladet - Sverige.

Jeg befinder mig i den lille by Väderstad et godt stykke oppe i Sverige. Men det er nu ikke byen som sådan, der har min interesse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I selv samme by ligger Väderstad-Verken AB, der producerer redskaber til jordbearbejdning og såmaskiner til både traditionel markdrift og til systemer med reduceret jordbearbejdning.

Man behøver næppe nævne ordet Rapid, før tankerne ledes hen på de rød-gule såmaskiner, der i en lang årrække har været synonymt med kvalitet for landmænd i flere dele af Europa.

Foran mig ligger produktionshaller med i alt 36.000 kvadratmeter under tag - og man udvider stadig med nye produktionsfaciliteter for at følge med efterspørgslen.

Agerslæbe var første redskab

Väderstad-Verken så dagens lys i 1962. Grundlæggeren af virksomheden, Rune Stark, manglede et redskab, der kunne bearbejde og samtidig jævne den stive svenske jord. Derfor konstruerede han en agerslæbe af jern med en række stive tænder under, og redskabet vakte stor opsigt blandt de andre landmænd.

En del af værkstedet på gården blev hurtigt taget i brug for at producere agerslæbere til andre landmænd, og Väderstad-firmaet var en realitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Siden da er det gået slag i slag, og Väderstad beskæftiger i dag 600 medarbejdere, der tilsammen producerer cirka 4.000 maskiner om året.

Selv i Canada har man produktionsfaciliteter, hvor firmaet producerer såmaskinen Seed Hawk til det amerikanske marked.

I dag er det 2. generation af familien Stark, der står i spidsen for Väderstad, som nu har 11 datterselskaber rundt om i verden med i alt 150 ansatte.

- I de lande, hvor vi ikke har nogle datterselskaber, er der tilknyttet importører - eksempelvis som i Danmark, hvor Kverneland er importører af Väderstads produkter, fortæller Per Andersson, salgsansvarlig for Väderstad i Danmark, Norge og Finland.

Satsede under krise

Siden 1992 er omsætningen hos Väderstad steget hvert eneste år. Og at det netop er gået fremad fra 1992 skyldes hovedsageligt ét produkt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I begyndelsen af 90erne var der stor økonomisk krise i landbruget i Sverige. Familien Stark satsede alt på et koncept, der kunne reducere maskinomkostningerne i marken. Løsningen blev Väderstad Rapid, og man kan vist kun sige, det blev en succés, erindrer Per Andersson, der selv har været ansat hos Väderstad i næsten 30 år.

I 2007 forventer firmaet at nå en omsætning på én milliard svenske kroner, og der arbejdes i toholdsskift i produktionen for at følge med efterspørgslen.

- Vi har bevidst valgt at beholde produktionen her i Sverige i stedet for at flytte den til udlandet. I stedet optimerer vi på produktionen - blandt ved indkøb af nye svejserobotter.

- Robotterne og maleanlægget kører 24 timer i døgnet for at følge med resten af produktionen, og vi får også dele produceret af underleverandører, som ofte ligger i nærheden og kun producerer til få eller slet ingen ud over Väderstad. På den måde har de også interesse i at leve op til den kvalitet og standard, vi har hos Väderstad, forklarer Per Anderson og fortsætter:

- Alle dele til hver enkel maskine kører i et specielt kassesystem. Én kasse er hos den enkelte underleverandør, én kasse er undervejs til enten leverandøren eller fabrikken og den sidste kasse er i selve produktionen. De cirkulerer hele tiden, og på den måde er der altid dele til produktionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

120 hektar til demonstration

De senere år har fabrikken med stor succes åbnet dørene op for interesserede i maj og juni måned. I disse to måneder kan forhandlere og importører tage potentielle eller nuværende kunder med op til besøg på fabrikken.

Samtidig får de besøgende også mulighed for at se stort set hele produktprogrammet i aktion på nogle af de i alt 120 hektar, som fabrikken ejer.

- I løbet af de to måneder har vi omkring 2.000 besøgende fra nær og fjern. De kommer med rundt på fabrikken og ser også alle vores redskaber i aktion på demonstrationsarealet. De kører ved siden af i nogle vogne trukket af en firehjulstrækker, så de kan se, hvordan maskinen opfører sig under arbejde, fremhæver Per Andersson.

Det bliver med andre ord til opvisning med Rexius, Rollex, Carrier, Topdown, Cultus, Rapid, Spirit og NZA, der er alle de produktnavne, Väderstad har.

- Med så mange besøgende får vi også et godt indblik i, hvad landbruget efterspørger, og det er noget vi kan bruge i vores udviklingsafdeling. Eksempelvis er Rapid-såmaskinen blevet lanceret i nye versioner fem gange siden 1991, tilføjer Per Andersson.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De nyeste kreationer fra udviklingsafdelingen må vi dog vente lidt endnu med at se. De bliver sandsynligvis præsenteret på Agritechnica senere på året.