Forskere ved universiteterne i Bath og Sussex har udviklet et nyt system, der langsomt frigiver myre-feromoner for at tiltrække skadedyr til en insekticid-fælde. Dette betyder, at i stedet for at sprøjte hele afgrøden med planteværn, kan fælder placeres i bestemte områder som en mere målrettet beskyttelse.

Forskerne fandt ud af, at ved at ændre de kemiske grupper inden for den grundlæggende struktur i feromonerne kunne de justere frigivelseshastigheden over en periode på flere måneder snarere end dage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Feltforsøg med systemet foretaget af forskere fra University of Sussex i en eukalyptusplantage i Brasilien viste, at det var muligt at tiltrække myrer til en fælde med feromonerne.

Professor Andrew Burrows, leder af Institut for kemi ved University of Bath og Professor i Uorganisk Kemi ved Universitetets Center for Bæredygtig og Cirkulær Teknologi, ledede undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Dalton Transactions.

- Insektferomoner er tidligere blevet brugt til at tiltrække skadedyr, men problemet er, at de er ret flygtige, så deres virkninger varer ikke længe. Vores metalorganiske rammer fungerer som en slags svamp, hvor feromoner kan indkapsles i porerne og derefter frigives langsomt over tid, siger han og fortsætter:

- Vores proof-of-concept-undersøgelse viser, at disse materialer er effektive til at levere feromonet, og at insekterne reagerer normalt på det. Dette system kan potentielt reducere mængden af ??pesticider sprøjtet på en afgrøde. Vi ser i øjeblikket på en række andre stoffer, herunder dem, der kan bruges til at bekæmpe skadedyrsarter i britiske frugtplantager, siger Andrew Burrows.