Abonnementsartikel

Med en ny metode til at genmodificere afgrøder går frøfirmaet Pioneer HI-Bred til angreb på gengiganten Monsantos suveræne dominans

Det er big business, når Pioneer tager kampen op med Monsanto om det stærkt voksende marked for afgrøder, der er resistente overfor ukrudtsmidler.

Hidtil har Monsanto nærmest haft monopol på området, men med en ny teknologi og patenterede gener forventer Pioneer at have de første genmodificerede afgrøder på markedet i 2009 under navnet GAT.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pioneers entre på markedet kan omvælte det ved at presse priserne på såsæden. Det vil alt andet lige være til gavn for landmændene.

Kæmpe marked

For Pioneer er beslutningen om at satse på at forædle afgrøder, der er resistente over for glyphosat (aktivstoffet i blandt andet Roundup) en kamp om milliarder af kroner.

Sidste år dækkede det dyrkede areal med GM-afgrøder, der er resistente overfor ukrudtsmidler, 70 millioner hektar - et areal svarende til 16 gange Danmarks størrelse.

Monsanto har, siden de første genmodificerede afgrøder kom på markedet i 1996, været dominerende på markedet, fordi de har patent på den teknologi, der gør afgrøderne resistente overfor glyphosat.

Samtidig har Monsanto haft en yderst gunstig position, idet de både har forhandlet såsæden og ukrudtsmidlet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med introduktionen af Pioneers glyphosat-resistente afgrøder bliver dette firma det første til at lancere en anden type afgrøder, der tåler glyphosat.

Det vil skærpe konkurrencen og presse priserne på frø, da landmændene ikke længere vil være tvunget til at købe såsæden hos Monsanto.

Mulig miljøgevinst

Ud over, at Pioneer skærper konkurrencen, bliver det også fremført, at Pioneers GM-afgrøder kan have en miljømæssig fordel på grund af en anderledes virkemekanisme.

Det hænger sammen med, at Pioneers GAT-afgrøder er i stand til at nedbryde glyphosat.

Monsantos afgrøder reagerer ikke på sprøjtning med glyphosat, men fjerner heller ikke resterne af sprøjtemidlet fra planten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brugen af planterne fra Pioneer kan derfor ifølge eksperter være med til at øge udbyttet, da de rester af glyphosat, der findes i afgrøderne fra Monsanto, kan påvirke plantens væv.

Glyphosatresterne i planterne fra Monsanto er ikke skadelige for mennesker. Men Pioneer kan ved markedsføringen af deres udsæd vælge at udnytte mistanken om, at resterne af glyphosat i planterne fra Monsanto nedsætter udbytterne i planterne.

Derudover kan Pioneer også anføre, at GAT-afgrøderne ikke blot er resistente overfor glyphosat, men også overfor gruppen af ALS-hæmmere, som blandt andet omfatter sulfonylurea-hæmmerene.

Det gør, at der ved sprøjtning af GM-afgrøderne fra Pioneer kan skiftes mellem flere midler, hvilket vil gøre, at risikoen for, at ukrudtet udvikler resistens, ikke er så stor.

Det er en problematik, man allerede kender til i Nord- og Sydamerika, hvor man mange steder er nød til at hæve dosis af glyphosat betydeligt for at få den ønskede effekt på ukrudtet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det betragtes som en uheldig udvikling, der både gør det dyrere for landmanden at bekæmpe ukrudtet, og gør, at den oprindelige miljøgevinst forsvinder.