Der ligger mange overvejelser bag udskiftningen af den gamle såmaskine, og ikke mindst på afløseren, hos Kobbelgaard.

Baggrunden for et godt udbytte er såningen og ikke mindst såbedet. Netop det emne har i den grad været på tale hos Kobbelgaard. Der er stor fokus på etableringen af afgrøderne på markerne, og dermed tænkes der i både marktryk, dæktryk og ikke mindst trækdyret til de mange redskaber.

Såmaskinen stod til udskiftning, og dermed gik overvejelserne i den retning. Spørgsmålene til en ny såmaskine var mange. Hvilken arbejdsbredde skal den have, skal den være liftmonteret eller bugseret, hvilken harve skal der være på den, og mange flere spørgsmål blev stillet under overvejelserne.

citat start

Giv den noget gas, hvis rotorharven kan følge med

citat slut

Der er ikke et konsekvent svar til, hvilken såmaskine og type der er bedst. Det er meget afhængigt af lokalitet og jordbundforhold, men også hvad der bliver lagt vægt på hos den enkelte bedrift.

{% image: 2 %}

Flere demo-maskiner

På Kobbelgaard var der flere emner, der skulle overvejes, inden afgørelsen fandt sted. Derfor blev der testet forskellige typer, både lifthængt og bugserede såmaskiner. De store bugserede såmaskiner blev ikke et hit hos markmanden Morten Schmidt og de andre på Kobbelgaard.

- Vi fandt meget hurtigt ud af, at det ikke skulle være en fire eller seks meters bugseret såmaskine, da vi har nogle marker, der mest af alt minder om Alperne med store bakker. Vi skulle anskaffe os en større traktor til at køre med de store, tunge såmaskiner, og vi havde ikke lyst til at skulle op i traktorstørrelse, forklarer Morten Schmidt, der er markmand på Kobbelgaard.

Der er meget kuperet i området, og dermed kræver det stor trækkræft til de seks meters såmaskiner, og hos Kobbelgaard er de ikke interesserede i at omsætte deres nuværende traktor for at få mere trækkræft.

- Vi skal ikke ud og køre med en stor traktor for at trække såmaskinen. Traktoren skal være let, med tvillinghjul på alle fire hjul, og der skal køres med et lavt dæktryk. Vi kører med dette setup for at mindske strukturskaderne i marken, og derfor fortsætter vi også med en fire meters såmaskine, siger markmanden.

Jorden ved bedriften er en tung jord, og derfor har man valgt en rotorsåmaskine, hvor rotorharven er alsidig og laver et godt såbed.

- Med den jord, vi kører rundt på, giver det god mening med en rotorharve, da vi kan lave det pæneste og bedste såbed. Den tidligere såmaskine var også med en rotorharve, og vi er blevet enige om genvalg til dette princip, fortæller Morten Schmidt.

{% image: 3 %}

Genvalg til Amazone

Der var flere forskellige mærker og farver i spil, mange parametre blev taget op til overvejelse, men valget faldt igen på den orange og grønne såmaskine fra Amazone.

Den tidligere maskine var en Amazone AD-P Super, fire meters luftsåmaskine med rotorharve, og den nye såmaskine er den opgraderede udgave af denne, som har fået nyt navn, og der er samtidig sket en del ændringer.

Valget faldt på en Amazone Centaya i en fire meters luftsåmaskine, så der er ikke sket de store ændringer i størrelsen, men der er kommet en del flere funktioner, der gør arbejdsgangen nemmere. Den nye maskine har blandt andet "SmartCenter" hvor man kan indstille planeringsbjælke, skærtryk, efterharve og lave indsåning fra et sted, så man ikke skal kravle rundt på såmaskinen.

- Med den nye Amazone såmaskine er kapaciteten hævet væsentligt, hvor vi gået fra to hektar i timen til tre hektar i timen, over hele sæsonen. Den nye rotorharve giver mulighed for en højere fremkørselshastighed, da den glider nemmere gennem jorden i forhold til den gamle, fortæller Morten Schmidt.

Hvorfor Amazone igen?

En af grundene til, at det blev en Amazone igen, er blandt andet på grund af forhandleren. Der skal være en god dialog og en fælles forståelse, når der skal indgås en handel.

- Vi har selvfølgelig kigget på priserne på de forskellige maskiner, men det er ikke prisen, der er den afgørende faktor for valget. Vi har en stor tiltro til Traktor & Høstspecialisten i Kolding, vi stoler på dem, og vi har tidligere handlet blandt andet traktorer hos dem. Derfor har vi en rigtig god dialog med dem, understreger Morten Schmidt.

På den nye såmaskine er der blandt andet hydraulisk rotorharve, så den kan sænkes yderligere, hvor der er brug for det. Den tidligere model kunne også justeres, dog ikke inde fra førersædet.

- På Centaya-såmaskinen kan vi sænke rotorharvedelen hydraulisk, og dermed kan vi i forageren sænke den, for at jævne sammenpløjninger og hjørner. Dette var også en mulighed på den gamle, men det krævede en manuel indstilling ude på såmaskinen, og vi ved jo alle sammen, at man ikke løfter sig fra sædet for at stille på rotorharven, når man har travlt i sæsonen, siger Morten Schmidt.

{% image: 4 %}

Fremkørselshastighed

Hastigheden under såningen kan variere meget, da det er rotorharven, der sætter begrænsningen. Så-aggregatet er TwinTec-skær, som også bruges på de bugserede såmaskiner og ligger meget rolig ved høj hastighed.

Det giver en meget ensartet sådybde, og derfor er der mulighed for at køre op til 20 kilometer i timen, som den bugserede er opgivet til. Så man skal ikke være bange for, at kernerne ikke kommer i jorden.

- Der er mange, der er bange for at køre for stærkt med en rotorharve, men som jeg ser på det, skal man ikke bekymre sig for meget om hastigheden. Så længe at rotorharven laver et tilfredsstillende arbejde, er det bare at køre. Jeg kører ofte cirka 10 kilometer i timen, men med fokus på arbejdet som rotorharven laver. Nogle gange kører jeg kun syv til otte kilometer i timen, og andre gange kører jeg næsten 15, siger markmanden.

{% quote: 1 %}

- Den nye såmaskine er også nemmere at trække, og dermed er det en god anledning til at køre lidt stærkere. Om det er opbygningen af rotorharven og såskærende, der gør den nemmere at trække, eller om det er hele opbygningen af maskinen, ved jeg ikke, men det fungerer, forklarer han.

Den tidligere Amazone såmaskine hos Kobbelgaard såede med en rækkeafstand på 12,5 centimeter, som tidligere har været en standard for de fleste såmaskiner. For at give en bedre gennemgang i maskinen har man valgt at øge rækkeafstanden til 15 centimeter på den nye Centaya-såmaskine.

{% image: 5 %}

- En af de ting, der kan være med til at øge fremkørselshastigheden og gøre maskinen nemmere at trække, kan være rækkeafstanden, da der er færre såskær, der skal trækkes gennem jorden, og derfor gør det lettere. Jeg kan i hvert fald mærke, at gennemgangen er større, og dermed sker der meget sjældent ophobning af materiale omkring så-aggregatet, understreger Morten Schmidt.

{% image: 6 %}{% infobox: 1 %}