Abonnementsartikel

Stor nervøsitet præger både køber og sælger - ATR Landhandel forventer sidst på ugen at være klar med udkast til foderpriser

Markedet oplever i øjeblikket prisstigninger på kornstigninger, som Vagn Aage Jensen, forretningsfører i Aarhusegnens Andel, betegner som ”uden for kategori”.

- Som vi ved fra Tour de France, efterfølges de voldsomme stigninger ofte af en stejl nedkørsel. Derfor tror jeg også, at kornprisen vender. Men jeg er blevet mere forsigtig med at spå, hvornår det sker.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Med det nuværende prisniveau for svinefoder, vil produktionen ophøre flere steder, og vi hører da også allerede om nogle, der har besluttet sig for at stoppe, siger Vagn Aage Jensen.

- Men vores anbefaling er, at folk ser tiden an. For jeg tror, at vi vil se både stigende kødpriser og faldende foderpriser i forhold til nu, så produktionen finder en ny balance.

Endnu er Aarhusegnen ikke klar til at indgå kontrakter på svinefoder. Dertil er udsigterne endnu for usikre.

Vagn Aage Jensen har dog købt korn. Ultimo uge 30 gav Aarhusegnens 122 kroner pr. hkg mod 80 kroner sidste år.

- Vi har dækket kornet af på børsen, for vi vil ikke løbe nogen risiko, siger Vagn Aage Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Godt vejr kan rette tingene

Hos Vestjyllands Andel forventer forretningsfører Carsten Lauridsen, at der i år kun vil blive indgået kortere kontrakter. Men heller ikke han har endnu tegnet en kontrakt.

- Med de nuværende kornpriser er hverken svineproducenterne eller foderstofvirksomhederne interesseret i at tegne kontrakt – dertil er tingene for usikre.

- Markedet har reageret voldsomt på meldingerne fra Frankrig og Tyskland om dårligere høst. Men meget kan ændre sig hurtigt. Hvis vi får godt vejr og en god høst, vil meget blive rettet.

- Fortsætter det dårlige høstvejr, vil kornprisernes stigning fortsætte, siger Carsten Lauridsen.

Snart klar med en foderpris

Hos ATR Landthandel, Ratzeburg, Tyskland, ryster man også på hånden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I mine 25 år i foderstofbranchen har jeg aldrig oplevet lignende. Alt påvirker prisen. Enten er det tørke et sted, eller også regner det – kornprisen stiger hele tiden, siger Martin Lauridsen, ARTR.

Aktuelt (primo uge 31) køber ATR korn for 123 – 128 kroner, mens det på samme tid sidste år lå på 75 – 80 kroner.

- Hvis det skal opvejes af salgsprisen på svinekødet, skal noteringen stige 1-1,30 kr. pr. kg.

Sidst på ugen eller først i uge 32 regner Martin Lauridsen med, at ATR er klar med et udspil til foderkontrakter.

- Jeg vil helst lave årskontrakter. M, men jeg er bange for, at vi løbende skal handle foder fra 1. september til 31. august næste år, siger Martin Lauridsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Venter på den bedste statistik

En af usikkerhedsfaktorerne er udsigten til den totale høst. Snart høres om tørke i et land og regnfuldt vejr, der ødelægger høsten i et andet land, og signalerne indvirker på kornprisens udvikling.

Hos DLG ønsker man ikke at udtale sig om høstprognosen.

- Vi har på nuværende tidspunkt for lidt materiale til at kunne vurdere den samlede høst. Den bedste statistik er USA’s opgørelse, og den venter vi fortsat på, siger Mogens Frederiksen, DLG.