Abonnementsartikel

Tyske og danske købere stopper eller udsætter indkøb af smågrise af frygt for høje foderpriser

Trægt. Meget trægt. Sådan lyder svaret, når man hos SPF-Selskabet spørger til afsætningen af smågrise.

Aldrig før har puljenoteringen nemlig ligget så langt under den beregnede notering – og aldrig før i så lang tid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Årsagen til ubalancen skal findes i både Tyskland og Danmark.

Halvdelen af de grise, som SPF-Selskabet afsætter i Tyskland, afsættes på det frie marked. Det vil sige uden fast aftale, mens den anden halvdel omsættes i en slags grisering med et opsigelsesvarsel.

- Vi oplever, at flere enten stopper med at tage smågrise ind eller skubber indkøbet, til foderpriserne er bedre afstemt med noteringen fra slagterierne.

- Derfor oplever vi for tiden en ophobning af smågrise, siger eksportsalgsleder Jens Schultz, SPF-Selskabet. Han oplyser at også køberne i griseringsaftalerne rører på sig, og nogle har opsagt aftalerne for at købe grise på det frie marked.

Danske smågrise presses ud

I Tyskland er der ikke tradition for indkøb af foder på længere kontrakter, og derfor er de stigende foderpriser som følge af høje kornpriser allerede hverdag i de tyske svinestalde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er frygten for endnu mere ekstreme foderpriser, der gør sig gældende, og det er ødelæggende for markedet, indtil vi ser en tilpasning af slagterinoteringen.

Der sælges dog fortsat masser af smågrise i Tyskland, men de danske grise er blevet presset lidt ud.

- Vi oplever, at de tyske og hollandske smågrisesælgere er hurtigere end os til at gå ned i pris. Det sætter os under pres, fordi vi forsøger at holde en højere pris. Så vi er blevet presset lidt ud af markedet, siger Jens Schultz.

Foder til 175-180 kr.

Også på det danske marked er der uro på grund af foderpriserne. Det er de færreste, der har købt foder. Men der høres dog om indgåelse af halvårs-kontrakter på slagtesvinefoder til priser på 175-180 kroner pr. hkg.

Det giver endnu mere pres på smågrisepriserne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi oplever, at en del overvejer at opsige deres griseringsaftaler for at købe puljegrise i stedet for. Men når vi har forklaret puljepriserne i forhold til den beregnede notering over et helt år, tror jeg, de fleste holder fast i aftalen, siger salgsleder Jacob From, SPF-Selskabet.

Den aktuelle puljepris er cirka 100 kroner under den beregnede notering, men salget går fortsat trægt.

- Taberne bliver smågriseproducenterne med små portioner og med lav sundhedsstatus. For når der er overskud af grise, forlanger kunderne at få de bedste grise på markedet, og det er det største antal fra én besætning og med den højeste sundhedsstatus, forklarer Jacob From.

Udviklingen er normal

Der er dog intet unormalt i, at puljenoteringen er lav på denne tid af året.

- Det er den altid. Men den begyndte at falde tidligere end normalt under niveauet for den beregnede notering. Allerede fra uge 19 lå puljenoteringen under.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Desuden er puljenoteringen for tiden det laveste i forhold til den beregnede notering, vi nogensinde har set, siger Jacob From.

- Lige så sikkert er det dog, at om cirka tre måneder ligger puljenoteringen over den beregnede notering. Ligeledes er puljenoteringen også højest i februar. Sådan har det altid været.

- Men det er de store udsving over længere tid, som i år får folk til at reagere.

- Derfor er der også mange i griseringsaftaler, der kører med en notering, der er halv puljenotering og halv beregnet. På den måde er man mere sikker på at have delt sol og vind lige, når året er gået, siger Jacob From.