Abonnementsartikel

Mens landbruget har lidt under den megen regn, har skovene helt anderledes taget vel imod vædsken i rigelige mængder, skriver www.trae.dk.

Træerne kvitterer for det gode træ-klima med at vokse meget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis du går en tur i skoven i disse dage, er det som at gå i en varm og fugtig regnskov. Træernes topskud er mange steder enormt høje, og det kan ses, at skoven strutter af sundhed med friske grønne blade, siger Jan Kjærgaard, der er naturvejleder i  Skov-og Naturstyrelsen i Silkeborg.

Han peger på, at denne sommer kommer til at give en fantastisk vækst for skoven:

- Jeg er sikker på, at når man om nogle år ser på træernes årringe, så vil man sige: Hvad var det lige, der skete den sommer! Væksten har været imponerende i år - måske 40-50 procent over det normale niveau. Det er som om, at træerne er til det store kolde bord, og der ikke er nogen begrænsninger. Det eneste, de kan gøre, er bare at vokse, siger Jan Kjærgaard.

Alt i alt betyder det et ”sundhedsboost” for skovens kæmper, der får tid til at vokse ret uforstyrret, forudser Jan Kjærgaard:

På denne årstid begynder bladene normalt at blive svedne og gule. Samtidig vil de fleste blade være angrebet af naturlige fjender i form at bladlus og sommerfuglelarver. Det er de ikke blevet i år. Bladlus kan ikke lide regn, og alle de, der sidder yderligt på bladene, bliver jo skyllet af. Så angrebene er meget begrænsede i år, siger naturvejlederen.