Tilgængeligheden af arbejdskraft er udfordret overalt i Storbritannien, og arbejdsstyrken er hårdt ramt hos flere sektorer under corona-pandemien. Arbejdstagere fra udlandet sidder fast derhjemme og kan ikke kan rejse ind i landet.

Den britiske svineindustri er også afhængig af udenlandsk arbejdskraft for at holde produktionen i gang. I øjeblikket klarer branchen sig godt, men svineproducenterne overvåger dog situationen nøje.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom nogle familier, såvel som personale, er ramt af sygdom og isolerer sig med covid-symptomer, har det i øjeblikket ikke særlig stor indvirkning på branchen.

Frygt for at slagterierne påvirkes

Zoe Davies fra det britiske National Pig Association bekræfter, at der i øjeblikket ikke er større problemer med at skaffe arbejdskraft på gårdene.

- Vi har udsendt en vejledning til vores medlemmer, der stort set er baseret på regeringens rådgivning og har regelmæssig kontakt med Ministeriet for miljø, mad og landdistrikter for at løfte eventuelle nye problemer.

- Selvom mange landmænd oplever en reduktion i den disponible arbejdsstyrke, fordi folk er i karantæne eller passer på deres børn, har vi ikke haft større problemer på bedrifterne. Det er en bekymring, men vi har ikke hørt om nogen, der virkelig kæmper om arbejdskraft i øjeblikket, siger Zoe Davies.

Hvis et svinebrug har økonomiske problemer på grund af coronakrisen, er der hjælp til rådighed fra den britiske regering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er mange ordninger derude, der gælder for alle virksomheder. Det gælder også for vores branche, selvom svinekødsmarkedet faktisk blomstrer i øjeblikket. Det vigtigste er at sikre, at forsyningskæden er intakt, og at slagterierne er i stand til at fortsætte arbejdet. Det er her, der er flere udfordringer i øjeblikket, tilføjer Zoe Davies.

En svineproducent fra det sydlige Storbritannien har udtalt, at der er en frygt blandt landmændene for, at der kan være problemer forbundet med arbejdskraftens tilgængelighed på bedrifterne, men også på fabrikkerne, hvis der er for mange syge mennesker.

- Dette kan påvirke antallet af svin, der slagtes. Vi er allerede vidne til, at mælkeproducenter i Storbritannien skal dumpe mælk, fordi der ikke er nok chauffører til at indsamle den. Men hvad gør vi med svin, hvis slagterierne ikke kan modtage dem, fordi personalet er syge? Vi kan ikke beholde dem, og det vil koste os en masse penge at holde længere, udtaler han.

Mangel på op til 80.000 medarbejdere

Udenlandsk arbejdskraft er vigtig på mange plante- og husdyrbedrifter i Storbritannien og Irland. De kan ikke rejse i perioden med nedlukning.

Imidlertid har tusinder af mennesker i både Storbritannien og Irland mistet deres job som følge af Covid-19-pandemien, og regeringerne har bedt dem om at overveje at arbejde på landbrugsbedrifter midlertidigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Country Land and Business Association (CLA) opfordrer folk til at tage job på gårde, da restriktioner og sygdom kan give mangel på op til 80.000 landbrugs-medarbejdere.

CLA påpeger, at den britiske regering skal hjælpe med til at opmuntre dem, der har mistet deres job, til at arbejde i landbruget. De bør hjælpe med at identificere nye muligheder og klassificere landbrugsarbejdere som nøglearbejdere for at holde levedygtige virksomheder kørende.

60.000 sæsonarbejdere hvert år

Tal fra regering og industri viser, at over 60.000 sæsonarbejdere kommer til Storbritannien hvert år for at hjælpe med høsten. Rejsebegrænsninger ventes at gøre det næsten umuligt for landmændene at få adgang til den arbejdskraft, de har brug for.

CLA vurderer, at 75 procent af disse arbejdstagere ikke kan komme ind i Storbritannien på grund af corona-relaterede begrænsninger i den fri bevægelighed. Dette efterlader en mangel på 45.000 arbejdstagere.

CLA mener, at når en potentiel infektionsrate på 20 procent er indregnet for alle medarbejdere i landbruget, vil yderligere 35.000 mennesker fjernes fra arbejdsstyrken. For at klare disse ændringer kræver hele branchen 80.000 ansatte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Slagtningen af lam er i skrivende stund på sit højeste og frugtsæsonen med blandt andet blød frugt, som visse steder skal høstes indenfor en tre-dages periode, begynder snart. Efterspørgsel efter arbejdskraft kommer på et tidspunkt, hvor tusinder af mennesker er udenfor arbejdsmarkedet. CLA opfordrer folk til alvorligt at overveje at indtage en vigtig rolle i Storbritanniens landbrugs- og fødevareforarbejdningssektorer der, som de formulerer det, tilbyder anstændige lønsatser og mere varierede jobs, end folk tror.

Landbrug frygtes at gå i stå

Den britiske regering har meddelt, at arbejdstagere inden for landbrug og fødevareforarbejdning skal inkluderes som nøglearbejdere og tilbydes nødhjælpstilbud.

- Vi ved alle, at dette er en dybt bekymrende periode, og vi er alle fast besluttet på at gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe landet gennem det.

For at gøre det, må vi erkende, at landmænds udbud af arbejdskraft er i fare. En mangel på 80.000 arbejdstagere er noget, vi aldrig har set før. Dette er grunden til, at vi opfordrer til en "landhær" af ansatte til at støtte landmænd med at producere fødevarer til landet, siger Mark Bridgeman, der er præsident for CLA.

- Vi har brug for akut statslig hjælp til at hjælpe med at finde nøglearbejdere og annoncere stillinger. Mange landmænd er allerede begyndt at plante eller høste frugt, siger han og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Bedrifter og virksomheder i landdistrikter lider efter vinterens oversvømmelse og usikkerhed om fremtidige internationale handelsforhold på grund af Brexit. Hvis vi ikke finder disse nøglemedarbejdere, vil produktionen gå i stå.

Fagforeninger vil styrke udenlandsk arbejdskraft

I mellemtiden har fagforeningen Unite Union, der har tusinder af medlemmer i fødevare- og landbrugssektoren, udtalt, at udenlandsk arbejdskraft er en vigtig del af fødevareproduktion og forsyningskæderne.

Den nationale landbrugschef Bev Clarkson siger, at der tidligere har været tilfælde, hvor udenlandske arbejdstagere er blevet udnyttet af nogle arbejdsgivere.

- Men i denne nødsituation, som corona-krisen udgør, er vi nødt til at styrke migranters rettigheder, og arbejdstagernes rettigheder skal respekteres fuldt ud. Der var allerede mangel på arbejdstagere i landbrugs- og frugtsektoren til at plukke frugt på grund af usikkerheden skabt af Brexit. Derfor er udenlandske arbejdstagere en vigtig del af fødevareproduktionen og forsyningskæderne.