Med universiteter og vidensinstitutioner som drivkraft er European Protein for tiden involveret i 12 projekter, som skal skabe bevis for, at deres proteintilskud med en kombination af fermenteret raps, tang og mælkesyre kan hjælpe mennesker ligesom det kan ved grise.
- Vi har ramt den rette kombination af planteprotein og metode til fermentering. Resultaterne er en sund tarm og mindskelse af en lang række følgesygdomme med alt fra dårligt immunforsvar hos smågrise til gigt hos mennesker, siger Jens Legarth, direktør og ejer af European Protein.
Han ved om nogen, at fundamentet skal være i orden, før man markedsfører et produkt.
- For flere år tilbage lancerede vi et produkt, som ikke havde den rette sammensætning, hvor effekten var for lille eller forsvandt over tid. Det har vi lært af i dag, så vi har en helt anden tilgang, hvor vi kan dokumentere resultaterne og den forskel vores produkter gør - alt sammen dokumenteret af uvildige parter, fastslår Jens Legarth.
Ud over den uvildige dokumentation, tilbyder European Protein for eksempel at lave DNA-test helt ned på besætningsniveau og afholde omkostningerne.
- Vi betaler al dokumentation, der beløber sig til 50.000 kroner per besætning for at bevise effekten. Så der er dokumentation hele vejen rundt, fremhæver Jens Legarth.
Effekten i tarmen
Med probiotika kan man få nye gavnlige bakteriestammer til at bosætte sig i tarmen. Problemet er dog, at det ofte er en stakket frist, for efter nogen tid overtager de gamle bakterier igen.
- Her er vores kombination noget særligt, fordi vi kan få rodfæstet en ny gavnlig tarmflora, og stoppe tilpasningsevnen hos de skadelige bakterier, vurderer Jens Legarth.
Normalt ser man en varig forøgelse mælkesyrebakterier på to til tre procent, mens hos European Protein er den mellem 15 og 30 procent, afhængig af dyreart.
- I vores produkt er der en kombination af postbiotika, metabolitter, enzymer, mælkesyre og præ- og probiotika, der arbejder sammen og giver den bioaktivitet, vi ønsker, siger Jens Legarth.
Clostridium Perfringens er en bakteriestamme, der ofte er årsag til diarré, og med fodertilskuddet kan den undertrykkes både i laboratorietest, og mere vigtigt i grisenes tarm.
- Vores reduktion af colibakterier og clostridier er op til 95 procent, konkluderer Jens Legarth.
En række andre igangværende forsøg har fokus på effekten med campylobacter-bakterier, der er et problem i kyllingeproduktion, samt streptokokker hos mennesker, der lider af rosen. Undersøgelserne forventes afsluttet i løbet af 2020.
Flere resultater på vej
Der er adskillige igangværende forsøg, hvor European Proteins produkter har en hovedrolle.
- Et af de mest ambitiøse studier på mennesker foregår på Silkeborg Sygehus, hvor gigt- og tarmpatienter får en teskefuld af vores produkt om dagen, der skal reducere betændelsestilstande. Det er et forsøg, som på sigt har potentiale til at gøre en forskel for mange mennesker og for os som virksomhed, fastslår Jens Legarth.
Et forsøg på Island med produktet som kosttilskud til mennesker skal ligeledes vise effekten på betændelsestilstande samt kolesterol i blodet.
- Vi har på grise med forsøg vist, at vi kan reducere den skadelige LDL-kolesterol med mellem 58 og 72 procent. Så der er også forsøg med LDL-kolesterol og diabetes undervejs, fortæller Jens Legarth.
Den næste fase European Protein står overfor er at få markedsført produkterne og få godkendelser til salg som kosttilskud til mennesker.
- Her er vi udfordrede, fordi man kun må bruge sundhedsanprisninger på det enkelte virksomme stofs egenskaber. Vi har med et komplekst tilskud at gøre, hvor det er den samlede og indbyrdes effekt af stofferne i produktet og med værten, der giver effekten.
- Løsningen bliver at lave et kosttilskud, som vi forventer at få godkendt og markedsført i løbet af 2020, siger Jens Legarth.