Et team af forskere fra Storbritannien og Polen har kortlagt hele genomet af det virus, der giver afrikansk svinepest.

Forskerne fra University College London, Pirbright Institute og University of Warszawa, Polen, har fået deres forskning godkendt i Journal of Virology. De skriver, at deres forskning giver unik indsigt i afrikansk svinepest-virus (ASF), hvilket kan hjælpe funktionelle analyser af ASF-gener, som er vigtige for at bekæmpe sygdommen.

Ifølge en nyhedsmeddelelse på UCLs hjemmeside, giver forskningen vigtige oplysninger til dem, der udvikler vacciner og antivirale lægemidler. Ledende professor Finn Werner siger, at data viser, at virusset har en kompleks metode til at kontrollere genekspression. Undersøgelsen har også afsløret over 30 nye gener.

ASF kan skifte aktiverede gener

ASF har et meget stort DNA-genom. Forskerteamet har vist at virusset kan ændre mønsteret af aktiverede gener i forhold til infektionsstadiet. Dr Linda Dixon der er leder af ASF-gruppen i Pirbright har udtalt, at ASF har et meget stort DNA-genom. Et influenzavirus udtrykker otte gener, mens ASF-virus udtrykker mellem 150 og 190 gener, hvilket har gjort det vanskeligt for forskere at identificere og bestemme betydningen af hvert gen.

Læs om spredningen af ASF her.