Slagtekalveproducent har afprøvet smertestillende medicin til bekæmpelse af lungebetændelse hos kalve. Hans bekymring er, at det skjuler vigtige symptomer.

Forskere fra Københavns Universitet har undersøgt effekten af antiinflammatorisk medicin, også kaldet smertestillende medicin, på lungebetændelse hos kalve. Afprøvningen er udført som en del af projektet "Robuste kalve - godt begyndt er halvt fuldendt", der er et samarbejde mellem Seges, Københavns Universitet, Aarhus Universitet og DTU.

Resultaterne fra forsøget viste, at behandling med antiinflammatorisk medicin kan mindske sygdomspåvirkningen af kalvene og potentielt nedsætte behovet for efterfølgende antibiotikabehandling hos nogle af kalvene.

Slagtekalveproducent Lasse Olsen har i to uger været med til at afprøve effekten af smertestillende medicin på lungebetændelse hos kalve i sin besætning. Han er positiv over for forsøget, men sætter spørgsmålstegn ved, om smertestillende medicin alene kan hjælpe kalvene uden brug af antibiotika.

- Min bekymring er, at vi skjuler vigtige symptomer på lungebetændelse, som udvikler sig lidt i smug. Og så klapper kalven pludselig sammen, så vi ikke kan få den på højkant igen, siger Lasse Olsen.

Under forsøget oplevede han, at to kalve blev så syge, at antibiotika ikke virkede.

Hurtigere på benene

Lasse Olsen tror ikke, at smertestillende midler kan bidrage til at sænke antibiotikaforbruget. Alligevel mener han, at smertestillende medicin kan have en positiv virkning på kalvene.

- Hvis kalven for eksempel har ondt i et ben eller en anelse Mycoplasma - altså tilfælde hvor antibiotika ikke virker alligevel, så kan smertestillende midler hjælpe til at få kalven til at æde, så den hurtigere kan komme på højkant igen, siger Lasse Olsen.

- Når vi ser de første tegn på lungebetændelse, så giver vi både antibiotika og smertestillende. Det er ligesom os mennesker, hvor smertestillende medicin slår feberen ned, og det virker hurtigere end antibiotika. Så det gør vi hver gang, og det redder mange liv. Vi giver også altid smertestillende, hvis vi har en kalv med ondt i benet, tilføjer han.

I forsøget blev de to smertestillende midler Metacam og Finadyne brugt. Normalt bruger Lasse Olsen Metacam, men han savner mere viden om de forskellige midler.

- Det kunne være interessant at vide, hvad der er bedst at bruge, siger Lasse Olsen.

Lungebetændelse er den største udfordring

Lasse Olsen producerer årligt cirka 1350 slagtekalve, og han får leveret kalve fra 15 forskellige mælkeproducenter. Kalvene indsættes i besætningen, når de er to-tre uger gamle, og både sammenblandingen af kalve og skiftet i miljø og foder er med til at øge risikoen for smitte.

- Det er ligesom børn i en børnehave, der smitter hinanden. Og små kalve er meget sarte, siger han.

Særligt lungebetændelse er en stor udfordring, fortæller Lasse Olsen.

- Den største fare for små kalve er lungebetændelse, men vi mangler en effektiv vaccine. Derfor tror jeg mere på, at vi skal gå den vej for at sænke antibiotikaforbruget, vurderer han.