HyD er et biologisk aktivt D-vitamin, der har været et populært produkt i sofoder i mange år. Specielt i Danmark har vi været glade for HyD efter Seges viste, at tilsætning af Hy-D til sofoder resulterede i flere grise, en højere kuldvægt ved fravænning og fordoblede blodets indhold af D3-vitamin hos søer.

Men nu råber Seges vagt i gevær, når det gælder høje doser af selv samme produkt. De har udsendt en anbefaling om at tage HyD ud af poltefoder, da de mener, at det måske kan give benproblemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingen ømme ben i forsøg

Brian Fisker er udviklingschef hos DSM, og er ikke enig i Seges' konklusion. Han kan ikke finde en sammenhæng mellem forsyningen af vitaminer og ømme ben på grise i de forsøg, der er lavet med HyD i både ind- og udland.

- DSM er ikke enig med Seges. I alle de forsøg, der er lavet med HyD, har vi ikke set ømme ben, hverken hos søer eller polte. Seges henviser til et forsøg fra 2009, hvor man kan se reduceret knoglestyrke, men der blev ikke set på ømbenethed i dette forsøg. HyD er gennemtestet og godkendt af EFSA, som udtaler, at det er et sikkert og effektivt tilskud til svin i alle aldre. Han henviser desuden til forsøg, som finder øget rekruttering af polte til avl, når de har fået tilskud af HyD.

- Jeg anbefaler at holde fokus på calcium og fosfor og bakker Seges' anbefalinger på mineralerne op. Vi ønsker en videnskabelig dialog, der skal komme svineproducenterne til gode. Det er alle bedst tjent med, slutter Brian Fisker.

So-mineraler i poltefoder

SvineRådgivningen skriver i deres nyhedsbrev, at mange besætninger med hjemmeblanding, bruger so-mineraler i poltefoderet. Her arbejder foderrådgiverne på at lave kompromis, som på bedst mulig vis tilgodeser søer og polte. De kigger ved samme lejlighed på indholdet af calcium, da højt indhold af calcium kan være med til at forstærke benproblemer. Rådgiverne understreger dog, at det ikke er alle besætninger, hvor der ses problemer med HyD.

Reducerer i indholdet

Jacob Dall fra Vilofoss tager Seges udmelding alvorligt og har på den anledning reduceret mængden af hyD i so-mineralerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når Seges kommer med så klar en udmelding, ja så tager vi det alvorligt. Vi sammensætter blandingerne i samarbejde svineproducenten. Fremadrettet reducerer vi det generelle niveau af HyD i soblandingerne, og tilfører almindelig D3-vitamin i kombination med HyD. Ligeledes opfordrer vi i den daglige kontakt med kunderne til at de får kigget på optimeringerne. I de nye polteblandinger har vi taget HyD ud og sikrer os at indholdet af calcium ligger på normen og ikke over, udtaler Jacob Dall. Han ser frem til at sagen bliver yderligere belyst.

Læs mere om perfekte polte i Hyo januar 2019