Abonnementsartikel

Med den kendte kok Claus Meyer som trækplaster fik op imod 2000 besøgende en velsmagende oplevelse på Rådhustorvet i Skive fredag eftermiddag.

Midt under byens festuge bød landbruget og en stribe af de lokale fødevarevirksomheder på smagsprøver, klappedyr og klassisk solosang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Undervejs talte Claus Meyer varmt for udvikling af regionale kvalitetsfødevarer, ligesom han gav prøver på sin kunnen ved at mikse smoothies af råvarer fra Salling.

Forbrugere tættere på

Arrangementet var startskuddet til et samarbejde mellem Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter, Salling Landboforening og Åbent Landbrug Midt&Vest, der går ud på at lade forbrugere komme tættere på det lokale landbrug.

- Vores egn bliver besøgt af mange turister. De kan se ude på landet, at gårdene bliver færre men større, og mange tænker: ”Gad vide, hvad de laver derinde?” Lokalbefolkningen spørger om det samme, og det bliver der nu mulighed for at få svar på, sagde Claus Clausen, formand for Salling Landboforening.

Åbner gårde

På torvet i Skive kunne man møde tre lokale landmænd, som fra næste år åbner deres gårde for besøgende på faste dage i turistsæsonen.

Ole Kristensen, Lihme, Arne Bisgaard, Rødding, og Peter Paulin, Hindborg, har alle kvæggårde, men på sigt er det tanken at inddrage andre produktionsgrene i projektet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Peter Paulin er formand for foreningen Salling-studen, der arbejder på udvikling af et kvalitetsprodukt gennem opfedning af stude fra økologiske malkekvægsbesætninger.

I dagens anledning havde han derfor en lille stud med, og det faldt i god jord hos stjernekokken Claus Meyer, at Salling-studen skal medvirke til natur- og landskabspleje i Salling.

- Når man rækker ud efter det ypperste, drejer det sig ikke kun om smag. Det handler også om det, der sker længere bagud i værdikæden. Hvordan dyrene har det og diversitet i landskaberne, sagde Claus Meyer.

Udvikling af unik smag

Han peger på, at græs og hø fra mere varierede græsmarker kan omsættes i nye mejeriprodukter med en unik smag af for eksempel Salling og Skiveegnen.

Her har det lokale Thise Mejeri allerede i nogle år markedsført landets første gårdmælk fra Bjørnsholm i Øst-Salling, og den var naturligvis basisvare i de smoothies-drikke, som Claus Meyer blandede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Publikum kunne også smage nogle af de is-varianter, som Claus Meyer har udviklet i samarbejde med Hansen Flødeis. Der var desuden økologisk oksekød fra Friland, mejeriprodukter fra Arla og Thise samt brød fra det lokale landkøkken Savillas.