Abonnementsartikel

Sensommeren er præget af prisstigninger på mælk, korn og kraftfoder og meldinger ommanglende prisstigninger på oksekød, skriver Dansk Kvæg i Dansk Kvæg Nyt.

Og ifølge Michael Friis Pedersen, økonom fra Dansk Kvæg, kan man ligeså godt vænne sig til en fremtid med mere svingende priser – endda på et højere niveau.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dansk kvægbrug er i en rivende udvikling, og den seneste måneds stigninger i mælkeprisenser ikke ud til at være et kortvarigt fænomen, siger Michael Friis Pedersen.

Han forklarer, at udviklingen på verdensmarkedet tyder på, at der et godt stykke ind i fremtiden vil være ubalance mellem udbud og efterspørgsel, hvilket fører til svingende priser på foder, kød og mælk.

- Den seneste prisstigning på mælk er positiv. Det giver gode muligheder for at konsolideresig, mener Michael Friis Pedersen og fortsætter:

- Nu mangler vi bare prisstigninger på kød.

Træerne vokser ikke ind i himlen

Mindst halvdelen af de stigninger, vi har set indtil nu, går til at kompensere stigningerne på kraftfoder og renten samt manglende indtjening på oksekød, mener Michael Friis Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der bliver flere penge at hente for den dygtige producent, men samtidig skal man væreopmærksom på, at de stigende priser formentlig ikke udligner forskellen på de mest omkostningseffektive og de mindre omkostningseffektive producenter, forklarer han.

Det kan lyde banalt, men jo højere priser, jo mere kan man som bekendt tjene på atspare.

- Kan en mælkeproducent producere den samme mængde mælk med et kilo kraftfodermindre, er der flere penge at hente nu end tidligere, siger han og gør samtidig opmærksompå, at det i fremtiden bliver sværere at forudsige likviditeten, da svingende priser på både mælk,kød og foder kræver en løbende opfølgning og styring af likviditeten.

Overvej investeringer

Det er værd at overveje investeringer i store udvidelser to gange, så længe prisen på kvote er høj, lyder rådet fra Michael Friis Pedersen. Det kan være fristende at overveje en udvidelse lige nu, hvor mælkeprisen er steget, men Michael Friis Pedersen advarer:

- Den nuværende kvotepris er meget høj, så derfor bør man overveje at vente med store udvidelser, til kvoteprisen er faldet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Prisudvikling et emne på regionsmøder

Prisudviklingen bliver et af emnerne på regionsmøderne, lover formanden Peder Philipp.

- Den positive udvikling optager os meget, og vi har mange udfordringer i at tilpasse os detsvingende marked, lyder det fra formanden.