På årets Agritechnica var data og datahåndtering endnu engang i centrum.

Der samles data sammen som aldrig før. Både i maskinhuset, på vejen, i marken og i stalden. Ens for al data er, at de forskellige producenter og firmaer gør et stort nummer ud af at fortælle, at al data tilhører den enkelte bedrift. Faktisk kan dataene selv finde ind på computeren. Men det er de færreste, som fortæller, hvad man skal gøre med dataene.

En rolig vinteraften kan man give sig til at kigge på alt den data, som er samlet sammen i løbet af sæsonen og måske tage nogle beslutninger ud fra, hvad man ser. Måske bliver man overrasket over, hvordan udbyttet fordeler sig på marken, eller hvor meget det egentligt hjælper, at drænene fungerer optimalt.

citat start

Kunden skal helt selv afgøre, hvilken platform han vil se sine data på. Vores fornemmeste opgave er blot at gøre det hele så let, overskuelig og automatisk som overhovedet muligt

Morten W. Schmidt, global chef for præcisionslandbrug hos CNH Industrial

citat slut

Hvad er det, der skal til, for at vi kan bruge den data, som kommer ind på computeren her og nu, og vigtigst af alt: Hvordan kan vi tjene flere penge på at handle ud fra opsamlet data?

{% image: 3 %}

Èn database

For det første skal dataene kunne samles i ét program. Den del er der faktisk ved at være styr på, og på Agritechnica 2019 blev der taget et vigtigt skridt i den rigtige retning inden for samling af data: Fælles platforme på tværs af mærkerne. Navnet for en platform, hvor data kan overskues er Farm Management Information Systems (FMIS), og alene på Agritechnica blev der præsenteret ikke færre end 70 nye platforme fra forskellige udbydere. Bemærkelsesværdigt er dog de platforme, som samler dataene på tværs af mærkerne.

Indtil nu har deling af data på tværs af producenternes enheder været en smule problematisk. Agrirouter er nok den største og mest kendte på markedet inden for deling af data, og systemet er udviklet af tyske DKE-Data. Systemet gør det muligt at dele data mellem de forskellige maskiner, og det gemmer ikke data, men kan trådløst sende informationerne fra for eksempel en traktor videre til en konsulent eller til et FMIS.

Et FMIS, som samler alle disse informationer og giver et overblik, kan eksempelvis være myjohndeere.com, som nok er den mest udbredte og kendte i Danmark. På Agritechnica viste Case IH deres mycaseih.com, som er en pendant til de grønnes portal, og mærker som Claas har også et Telematic-program, ligesom det tyske firma FarmNet365 også er en af disse FMIS-løsninger. På Agritechnica blev Next Farming også præsenteret som en nyt FMIS-løsning, som kan samle data fra de forskellige producenter.

Gået sammen om DataConnect

John Deere, Claas, Case IH, New Holland og Steyr annoncerede på Agritechnica 2019, at de er gået sammen om at skabe DataConnect, som er en sky-baseret løsning, hvor dataene fra eksempelvis Case IH og John Deere-maskiner kan læses ét sted. Hvis bedriften er glad for at bruge myjohndeere.com, så får den mulighed for at se informationer fra både Case IH, John Deere og endda også Claas i netop det program.

- Vi ser naturligvis gerne, at en Case IH-kunde benytter Case IH's egen FMIS-løsning, men vi vil ikke bestemme, hvad der passer den enkelte kunde bedst, og det er derfor, at vi er gået med i dette samarbejde, forklarer Morten W. Schmidt, der er den globale chef for præcisionslandbrug hos CNH Industrial, som ejer New Holland, Case IH og Steyr.

Han fortæller, at CNH også er med i Agrirouter i modsætning til Claas og John Deere, og det skal understrege friheden til selv at vælge.

- Kunden skal helt selv afgøre, hvilken platform han vil se sine data på. Vores fornemmeste opgave er blot at gøre det hele så let, overskuelig og automatisk som overhovedet muligt, siger han.

{% image: 4 %}

Reagerer på data

På Agritechnica 2019 præsenterede tyske Bosch den nye Nevonex-platform. Her er Amazone, Lemken, Pessl Instruments, Rauch, Syngenta, Topcon, Xarvio og ZG Raiffeisen gået sammen om en platform, som er meget mere end blot en opsamlingsplatform. Bosch fortæller selv, at systemet skal ses lidt som en mobiltelefon, hvor de forskellige producenter leverer nogle apps til.

- Det betyder, at det hele kører over samme styresystem, og det giver de fordele, at platformen aktivt kan gribe ind i maskinens funktioner og dermed automatisere nogle af arbejdsprocesserne foruden at samle dokumentation, siger Andrew Allen fra Bosch.

{% image: 2 %}

Han kommer med eksemplet, at hvis en sensor på sprøjten registrerer et område på marken med en højere fremkomst af én bestemt ukrudtsart, så vil den sende information til databasen, men samtidig aktivere spotsprøjtningen på sprøjten.

- Indtil nu er der ikke andre systemer, som både kan dokumentere og tage action på, hvad der måles i marken, hvis det er noget, der skal ske her og nu.

Klogt data

Han bakkes op af Andres Ferreyra fra Syngenta, som er en del af Nevonex-platformen, hvor man blandt andet har udviklet Planting Assist, som er endnu en app i platformen.

- Planting Assist er tiltænkt såmaskiner, som kører efter et tildelingskort, og dermed kører med variabel udsåning. Ved en enkornsmaskine er det derfor meget tænkeligt, at nogle såkasser går tom for frø før andre. Med denne løsning kan vi advare driftslederen og chaufføren om, hvornår de skal ud i marken med frø, siger Andres Ferreyra.

{% image: 1 %}

Han forklarer, at systemet også skal kunne lave en dokumentation over, hvilke sorter der er sået hvor, med hvilken udsædsmængde og være med til at holde styr på den efterfølgende plantebeskyttelse. Det skal hjælpe med at fortælle, hvilken fremgangsmåde der virker og måske ikke virker efter hensigten.

- I fremtiden bliver systemet bundet op på sensorer til at registrere jordens aktuelle status, regnmåler til at måle og forudsige vejrforholdene samt temperaturmålere. På den måde vil det være med til at forudsige, hvornår sygdomme vil ramme marken og give de bedste forudsætninger for landmanden.

{% image: 5 %}

Kan ikke erstatte knowhow

Sammen med Morten W. Schmidt forsikrer Andres Ferreyra, at de nye platforme ikke kan erstatte landmandens knowhow, men i stedet skal kunne komme med nogle værdifulde værktøjer, så der kan spares tid på kontoret, og tiden i stedet kan bruges i marken, eller hvor det giver mening.

- Det kræver bare, at platformene, der modtager de data, som opsamles, er klar over, hvad dataene skal bruges til. De indsamlede data er ikke bare data og skal kunne sættes i en sammenhæng. Allerede inden systemet modtager dataene, skal systemet vide, om det skal bruge data til at forudsige plantebeskyttelse, udsædsmængde eller tildeling af gødning, og om det er information, der skal bruges nu, om en time eller måske om flere måneder. Det er hér udfordringen ligger, og der er jeg overbevist om, at Nevonex-platformen bliver en revolution inden for denne udvikling, siger Andres Ferreyra.

{% image: 6 %}

- Det kræver bare, at platformene som modtager de data, som opsamles, er klar over hvad dataene skal bruges til. Den indsamlet data er ikke bare data og skal kunne sættes i en sammenhæng. Allerede inden systemet modtager dataene, skal systemet vide, om det skal bruge data til at forudsige plantebeskyttelse, udsædsmængde eller tildeling af gødning, og om det er information, der skal bruges nu, om en time eller måske om flere måneder. Det er hér udfordringen ligger, og der er jeg overbevist om, at Nevonex-platformen bliver en revolution inden for denne udvikling, fastslår Andres Ferreyra.